Statul paralel cu cetatenii sai
cazul alexandracaz caracalalexandra macesanuincompetenta autoritatipedepse viol
Slava Domnului - de la care asteptam inclusiv vreme buna ca sa putem construi autostrazi - tara ne-a fost ferita de un cutremur de magnitudinea celui din 1977. In schimb, ne cutremuram cu mai mult de 7,4 grade pe scara opiniei publice de o crima abominabila: Alexandra Macesanu, o adolescenta din comuna Dobrosloveni, judetul Olt, a fost omorata, dupa ce sunase de trei ori la 112, spunand ca a fost sechestrata, dar autoritatile nu au reusit sa identifice rapid locul in care se afla.
Din relatarile unor rude ale Alexandrei, rezulta ca, initial, apelul a fost considerat o farsa si ca tanara ar fi putut fugi de acasa cu vreun baiat. De acelasi tratament avusese parte, acum cateva luni, mama altei tinere, Luiza Melencu, despre care politistii din comuna Cosoveni i-au spus, de mai multe ori, ca fiica este majora si ar putea fi plecata cu un Fat-Frumos.
Dar, de la bataie de joc, pana la desfasurarea unor forte impresionante ale Ministerului Afacerilor Interne nu a fost decat un pas, facut tardiv.
Unde mai pui ca doamna premier Dancila si-a pus semnatura pe o
caruta de demiteri. Si-ar fi pus-o pe niste autobuze comunale, numai ca unele localitati din Romania anului 2019 sunt legate intre ele de mersul pe jos sau depind, ca si in cazul Alexandrei Macesanu, de autostop, poporal numit "ia-ma, nene", modalitate de transport care, iata, se agraveaza cu un nene care ia vieti.
Intreruperea weekendului a fost brosa pe care doamna prim-ministru si-a pus-o in piept, sambata aceasta. In ochii multora, i-a stat bine cu podoaba respectiva. Doamna premier a demis in stanga si-n dreapta si, culmea, se gandeste la un "referendum de consultare a romanilor pentru inasprirea drastica a pedepselor pentru crima, viol, pedofilie".
"Cer o atitudine responsabila si din partea partidelor, pe care le rog sa nu incerce sa politizeze acest subiect. Este inadmisibil sa permitem urcarea oamenilor politici pe aceasta tragedie pentru exercitii de imagine si de campanie electorala", a clamat doamna premier care - ca sa vezi coincidenta! - nici nu-si uscase bine gura de la anuntarea candidaturii pentru al mai inalt scaun din dealul Cotrocenilor...
Si, probabil tot ca sa nu politizeze, a anuntat ca a amanat Congresul PSD, programat pentru 3 august.
Doamna Dancila spune "cine va gresi, va plati". Dumneavoastra nu ati gresit cu nimic, doamna, asa minunt, cu minut, cum solicitati acum informari cu privire la cazul Alexandrei Macesanu? Dintr-o data, pestele nu se mai strica de la cap, ci… bacteriile ciuntesc un pic din coada, mai doboara cate un solzisor, dar, capul, ei bine, capul ramane limpede si proaspat de parca ar fi fost pescuit din urnele de vot acum cateva minute?
In fiecare an, la admiterea in
Academia de Politie, este... omor, din fericire, in cazul acesta, numai la figurat. Ce ii determina pe tineri sa devina politisti? Un loc de munca sigur? Leafa deloc mica (mai ales in raport cu "sclavii" de la privat), plus sporuri? Iesirea la pensie la varsta la care, aceeasi "sclavi" de la privat mai au de trudit cel putin un deceniu, si tot atata timp de platit taxe si impozite, inclusiv pentru pensiile speciale?
Sau ii mana corectitudinea, imboldul de a-si proteja semenii fara sa comita abuzuri impotriva altor semeni?
In loc de o atare revolutie in mentalitate, ce mareata schimbare a fost introdusa la concursul de admitere din acest an la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza"?
Ei bine, "ca elemente de noutate pentru traseul aplicativ destinat admiterii la armele politie, jandarmerie si politie de frontiera, mentionam adaugarea unui obstacol, fata de cele 11 existente in prezent, si cresterea timpului maxim pentru parcurgerea traseului de la doua minute si douăzeci si cinci de secunde la trei minute si douazeci de secunde"... potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.
Rezolvarea problemei felului in care sunt tratati contribuabilii, platitori de taxe si impozite cetatenii, OAMENII, sta tot in EDUCATIE.
Daca cerem si chiar obtinem demisia cuiva, de la seful de post pana la seful Politiei, de la detinatorul celei mai mici functii, pana la ministrul trebilor interne si prim-ministru ce obtinem, daca si cei sau cele care ii inlocuiesc provin din acelasi mediu, daca si ei au aceeasi mentalitate de lasa-ma sa te las sau de vatafi?
Noii numiti isi vor pastra mai mult timp functiile intrucat, in timpul mandatelor lor, va fi liniste si pace - fapt care nu li se va datora lor, ci liberului arbitru, norocului sau milei Aceluiasi mereu invocat Dumnezeu sau faptului ca Puterea din care fac ei parte nu va fi detestata din oficiu - nu pentru ca ar fi ei niste capacitati.
In afara de asta, a-i culpabiliza pe toti politistii, pe toti jandarmii, pe toti functionarii publici este o greseala tot atat de mare pe care o fac acestia cand ii baga pe toti cetatenii intr-o oala, cand ii reduc la stadiul de toti o apa s-un pamant.
Abia cand nu toti, dar macar majoritatea celor platiti de stat, deci din banii contribuabililor (in care, desigur, intra inclusiv functionarii, de orice inaltime si de orice pregatire ai statului) vor fi educati sa fie, in primul rand, RESPONSABILI, sa puna mereu raul inainte, lucrurile se vor schimba in bine.
Daca Petrica il cheama de 100 de ori pe padurar ca sa-l scape de lup, atunci padurarul trebuie sa vina de 100 de ori sa vada daca Petrica are o urgenta reala sau este pus pe glume foarte proaste. In cazul din urma, Petrica trebuie avertizat, ulterior, sanctionat, dar, cand este chemat a o suta una oara - cand chiar vine lupul - padurarul trebuie sa se duca sa vada de Petrica.
La noi, focul se stinge cu... foc. Cazul clubului Colectiv se stinge cu zeci de alte incendii (chiar daca de amploare mai mica si cu mai putine victime), cu sutele de victime ale accidentelor rutiere, plus o vedeta, Razvan Ciobanu, a carei moarte este intoarsa pe toate partile, pana cand totul este lasat in urma de alta si alta nenorocire.
Cazurile se sting si cu apa care inunda sate si orase, omuciderile se sting cu sinucideri de politisti sau cu uciderea colegilor lor prin gari sau de catre evadati extrem de periculosi. Cazul Sorinei se stinge, iata, din si mai mare nefericire, cu
(ne)cazul Alexandrei si al familiei ei.
Cu ceva timp in urma, doamna care acum este si sefa de partid spunea ca nu crede in existenta statului paralel, cand, de fapt, rare au fost momentele din istoria recenta, in care statul sa nu fi fost paralel cu cerintele, cu nevoile de educatie, sanatate, siguranta ale cetatenilor sai.
Foto: pexels.com