Spune-mi ce lideri ai ca sa-ti spun ce sanse ai in afaceri!
lider formallider informalrecrutare liderivoce in grupafacere de succes
Problema selectarii de lideri buni pentru companie este esentiala pentru bunul mers al afacerii. Liderii buni sunt greu de gasit si de recrutat.
Nicio companie nu functioneaza bine daca nu are lideri buni .
Ce sunt ei ? : sunt persoanele care au cele mai multe initiative in interiorul grupului , care ii conduc pe ceilalti membri ai grupului , care detin comanda in grup.
Un lucru deosebit de important, de natura calitativa, este faptul ca aceste persoane au o “voce” in interiorul grupului . Ceea ce spun ele este urmat cu strictete de ceilalti membri ai echipei.Au competenta, carisma si autoritate . Fara ei nu se misca lucrurile in grup, sau se misca prost.
Exista lideri formali – facuti prin cursuri speciale- si lideri informali – liderii care au o “voce”. Idealul este ca cele doua tipuri de lideri sa fie intrupate in una si aceeasi persoana .Altfel, de exemplu, un lider informal poate “sa-l manance” pe cel formal.
Am gasit ca ar fi interesant pentru dumneavoastra materialul “Comment former les leaders au sein de son entreprise” (Cum sa formezi lideri in interiorul intreprinderii), L’equipe Dynamique Entrepreneuriale, Dynamique.Mag.Com, 16.06.2017.
Dupa parerea autorilor, exista mai multe etape de formare a bunilor lideri.
Importanta recrutarii bune
O buna recrutare incepe cu stabilirea competentelor profesionale pe care ti le doresti de la lideri.
In functie de aceste competente alegi candidatul ideal . Dupa aceea are loc procesul de formare interna .
Nu trebuie sa ai prejudecati : candidatul ideal poti sa-l alegi din interiorul oragnizatiei sau din exterior . Fiecare optiune are avantaje si dezavantaje.
Foarte importanta este calitatea recrutorului. In mod normal el ar trebui sa fie un expert in meseria lui, in conditiile in care avem trei grade de calificare profesionala : ucenicul, profesionistul si expertul.
Pentru scoala lui elitista Pitagora facea personal recrutarea . El simtea “numarul interior” al candidatului care trebuia sa coincida cu numarul sau propriu. Nu s-a inselat niciodata .
La COST Targoviste am asistat la recrutarea facuta de un expert. Venea de la intreprinderea 1 Mai din Ploiesti. Voia sa selecteze doi strungari capabili sa lucreze dupa proiect – piese unicat. A intrat in sectia de produse unicat din COST (3000 de angajati). L-a rugat pe seful sectiei sa-l lase sa faca doua drumuri prin hala. Le-a facut, fara sa se opreasca. Apoi s-a dus si a discutat cu doi strungari, pe care i-a si recrutat. L-am intrebat, din curiozitate, pe seful de sectie daca a ales bine. “Mi-a luat cei mai buni oameni”, mi-a raspuns seful de sectie.
De ce este important sa formezi noi lideri ?
Exista in special doua motive, spun autorii articolului:
- sa le dai responsabilitati importante, prost acoperite sau complet noi, in functie de evolutia pietei;
- sa asiguri tranzitia intreprinderii spre o noua forma de productie sau tehnologie .
La aceste doua motive as adauga inca unul. Pentru marile companii este foarte importanta asigurarea neaintrerupta a fluxului de creativitate. Ori, persoanele particulare sufera de o mare uzura in acest proces. Microsoft a stabilit ca durata de viata a unui programator creativ ar fi de 5 ani. La fel, marile Case de Moda-”Haute Couture”, isi schimba directorii de creatie la intervale din ce in ce mai scurte.
Optiunea formarii de colaboratori
Pentru unele companii cel mai interesant este sa-si formeze un colaborator direct , ca lider, in loc sa faca recrutare externa .
Principalul avantaj al acestui demers este ca ar cunoaste deja proiectele companiei si formarea sa interna ar fi mai facila.
La Comisia Europeana acest proces este foarte complex. Angajatii permanenti au sansa de a accede la posturi de conducere importante daca au o mobilitate mare : cam odata la doi ani isi schimba locul de munca in interiorul Comisiei. Se presupune ca cei mai buni recruti pentru posturile de conducere sunt cei care au semantica organizationala cea mai larga. Problema este ca trebuie sa fii bun profesional daca vrei ca departamentele sa se bata pe tine si sa te integreze. Inteligent, nu-i asa ?
La alte companii- Levi Strauss, de exemplu – recrutarea de lideri se face in special din exterior, si, de preferinta, dintre oamenii care nu au o semantica de “textile” deosebita. Daca au o minte gen “tabula rasa” pe acest domeniu, se considera ca vor putea fi mai creativi . Si acest lucru este inteligent, nu-i asa ?
Intr-un studiu al Grupului Le Monde (2015), prin intermediul “mpublicite.fr”, s-a concluzionat ca francezii le-au atribuit liderilor viitorului, urmatoarele calitati:
- sa vorbeasca multe limbi straine – 75%;
- sa aiba o buna capacitate de adaptare (adica sa fie performanti in orice conditii)– 52%;
- sa stie sa lucreze cu o echipa – 45%;
- sa fie creativi, sa aiba idei – 45%;
- sa fie capabili sa ia rapid decizii – 40%
Si pentru noi ,romanii, problema alegerii liderilor este esentiala . Dar oare ne dam seama de acest lucru ? Daca ma refer numai la liderii politici ma apuca “rasu-plansu”, vorba lui Nichita Stanescu !