Spania, in cadere libera?
spaniacrizaraportimprumutextern
Economia Spaniei se va contracta cu 1,5% in acest an, iar rata somajului va depasi 27%, potrivit estimarilor bancii nationale, perspective mult mai sumbre comparativ cu cele anticipate initial de autoritatile spaniole.
Potrivit celor mai recente prognoze ale bancii centrale a Spaniei, 2013 va fi un an mai dificil decat cel anterior pentru spanioli, fiind asteptata o scadere puternica a preturilor pe piata imobiliara, conform Financial Times.
Expertii apreciaza ca economia spaniola va fi marcata si in acest an de cererea interna redusa si de conditii financiare tot mai dure.
Estimarile Bancii Spaniei sunt mai pesimiste fata de cele ale guvernului de la Madrid, insa ele se afla in concordanta cu cele vehiculate de Comisia Europeana si de Fondul Monetar International.
Banca centrala sustine teoria guvernului potrivit careia economia spaniola a atins cel mai scazut nivel si se afla in prezent intr-un proces treptat de redresare. Potrivit raportului emis de institutie, PIB-ul Spaniei se va stabiliza spre finalul anului 2013.
"Este posibil ca economia spaniola sa isi revina deja din cea mai acuta faza a recesiunii actuale", se concluzioneaza in raport. In 2014 este estimata o crestere de 0,6%, insa este asteptata doar o usoara reducere a ratei somajului, la 26,8%, acesta urmand sa fie al cincilea an consecutiv in care indicatorul mentionat depaseste 20%.
"Principala intrebare este ce se va intampla in 2014. Banca Centrala Europeana a cumparat timp pentru tari precum Spania si Italia, asigurandu-le dobanzi scazute. Intrebarea este cum va folosi guvernul spaniol timpul castigat.
Va atrage investitori straini si ii va convinge de perspectivele de crestere pe termen lung ale Spaniei? Raspunsul nu este clar deloc. In acest moment, nu vad reforme structurale pe agenda", a precizat Antonio Garcia Pascual, economist la Barclays.
Spania are mari probleme economice, acestea fiind declansate de colapsul sectorului imobiliar. Punctul culminant al recesiunii a fost atins in iunie 2012, cand guvernul a cerut un imprumut extern de 100 de miliarde de euro pentru salvarea bancilor interne.