Soarta Ciprului depinde de paradisurile fiscale rivale
ciprusoartaparadis fiscalinfrastructuraactiune
Avand sistemul bancar zguduit de conditiile dure ale imprumutului extern recent aprobat, Ciprul are probleme cu pozitia sa de paradis fiscal, aceasta fiind atacata de catre tarile concurente.
Rivalii din centre financiare alternative din Europa isi promoveaza oferta avocatilor si contabililor din Cipru care isi castiga existenta ajutand bogatii sa evite plata taxelor, potrivit The New York Times.
"Suntem constienti de problemele cu care se confrunta Ciprul in acest moment. Am vrea sa va propunem o cale de actiune: oferim relocarea afacerii in Malta", suna un astfel de mesaj, trimis de o firma de avocatura din Malta, semnatarii invocand taxele scazute de aici si "regimul flexibil, dar robust" pentru servicii financiare.
Propuneri similare sosesc zilnic in Cipru din partea unor tari precum Elvetia, Luxemburg, Insulele Cayman, Dubai, Singapore, si chiar din partea nordica a Ciprului, aflata sub controlul turcilor ciprioti, care si-au prezentat propriile banci ca alternative sigure la cele conduse de grecii ciprioti.
Ciprul a construit o infrastructura extinsa de avocati, contabili si alti specialisti din domeniul fiscal, sistem care a contribuit la ademenirea magnatilor rusi.
In prezent, sunt inregistrate 320.000 de companii in Cipru, desi numarul populatiei este de doar 860.000 de persoane. Majoritatea dintre acestea sunt firme fantoma care acopera companii straine si afaceristi bogati care vor sa evite plata obligatiilor fiscale.
Expertii apreciaza ca astfel de actiuni ale unor tari interesate de clientii "cu potential" din Cipru pot determina probleme economice grave pentru aceasta tara, care face eforturi mari pentru a-si mentine pe linia de plutire industria financiara, cu o capacitate de munca de zeci de mii de oameni.
Analistii sustin ca rata somajului in Cipru, aflata deja la 15%, ar putea creste in acest context. Potrivit lui Nicholas Papadopoulos, presedintele comisiei pentru afaceri financiare si bugetare din Parlamentul cipriot, Ciprul a fost indicat incorect ca fiind singurul paradis fiscal din UE, sau, asa cum prefera statele in cauza sa fie numite, "centru comercial offshore", desi exista si alti membri care furnizeza aceleasi servicii ca si micuta insula.