Slovenia, o alta tara europeana cu probleme economice din ce in ce mai grave
sloveniaeconomieeurodatoriiausteritate
Analistii considera ca in aceste zile, cand Europa se confrunta cu dificultatile Ciprului, se profileaza un nou candidat la ajutoarele europene, Slovenia, care risca sa ramana cu sistemul financiar pe butuci.
Slovenia a pornit cu dreptul cand aderase la zona euro, in 2007. Intre timp, economia puternic dependenta de exporturi a inregistrat o adevarata prabusire in anii 2008 si 2009 si nu da semne sa revina, noteaza La Tribune.
Produsul Intern Brut s-a diminuat cu 7,8% in 2009, dar tara a cotinuat sa-si imbunatateasca nivelul de trai, in timp ce competitivitatea scadea, iar datoriile companiilor diminuau capacitatea lor de a investi. Bilanturile bancilor au inceput sa se incarce cu datorii neperformante.
Fata de Cipru si Irlanda, amandoua nu prea mari, Slovenia are un specific: este dominata de trei grupuri bancare, care depind direct sau indirect de stat: Nova Banka Ljublijana, Nova Banka Maribor si Creditna Abanka VIPA, conform La Tribune.
Cele doua banci straine din Ljubljana, respectiv Societe Generale si Unicredit, ocupa o cota de piata foarte limitata in raport cu primele trei, dominate de stat.
Toate bancile publice au acordat credite fara discernamant in prima parte a deceniului trecut, iar indatorarea societatilor private nefinanciare s-a dublat in ultimul deceniu, urcand de la 64,4% la 128,3%.
In luna februarie 2012, primul ministru de atunci al Sloveniei, Janez Jansa, a initiat masuri severe de austeritate: salariile functionarilor publici au fost taiate, piata fortei de munca a fost reformata. Cu toate acestea, economia Sloveniei si-a continuat declinul. PIB a scazut anul trecut cu 2% si continua cu acelasi trend in primele luni ale acestui an.
Potrivit unei analize a expertilor FMI, ponderea datoriilor neperformante ale celor trei mari banci a crescut de la 15,6% in 2011, la 20,5% in 2012. Specialistii sustin ca bancile slovene s-au putea sa nu mai aiba accesul usor la piata interbacara, singura sansa de refinantare a bancilor fiind Banca Centrala Europeana.
FMI a estimat ca valoarea creditelor neperformante a celor trei banci mari este de 7 miliarde de euro, suma mare pentru economia unei tari cu numai 2 milioane de locuitori.
Ca si in alte tari din Europa, austeritatea nu a salvat bugetul Sloveniei. In 2012, deficitul a cunoscut o usoara redresare datorata injectiei de capital primita din exterior: un miliard de euro, insa in final acesta a scazut la 6,7% din PIB.
Expertii sustin ca, totusi Slovenia nu seamana cu cazul Ciprului. De exemplu, in cazul acestei tari, activele sectorului bancar nu depasesc 120% din PIB, in timp ce in Cipru valoarea acestor active depaseste 750%.
Economia Sloveniei nu a fost inca depunctata de agentiile de rating, ca cea a Ciprului, tinand seama ca, in ciuda unor insolvabilitati bancare, datoria publica nu depaseste 50% din PIB.