Situatie de urgenta -efectul/boala Dunning-Kruger a afectat decidentii Romaniei
efectul dunning-krugermediocritatesupraevaluareincompetentaguvernanti
Efectul Dunning-Kruger reflecta o stare de supraincredere si supraapreciere a persoanelor mediocre. Pornind de la semnele lui "clinice" putem sa ne explicam multe din comportamentele decidentilor romani
Foarte multi dintre cei care ne controleaza astazi corpurile in Romania – decidenti situati pe diferite paliere de putere – sufera de boala/efectul Dunning-Kruger.
Ce este efectul Dunning-Kruger ?
Efectul Dunning-Kruger (EDK) mai este numit si efectul de supraincredere/supraapreciere .Personale mediocre, ignorante si incompetente efectueaza o eroare de autoevaluare : apreciaza ca nivelul lor de inteligenta, cunoastere si competenta este mult superior nivelului real al acestor trei parametri de stabilire a statutului social.
Prin asta se deosebesc de oamenii inteligenti, care, cel mai adesea, sunt plini de indoieli in ceea ce priveste existenta lor. Charles Darwin spunea ca “Ignoranta genereaza mai des incredere decat cunostintele”.
Primele studii referitoare la Efectul Dunning-Kruger
Psihologii David Dunning, profesor la Universitatea Michigan, si Justin Kruger, specialist in psihologia sociala, de la School of Commerce, a Universitatii din New York, au fost primii care au studiat acest efect . Rezultatele studiilor lor au fost publicate in 1999, in Journal of Personality and Social Psychology.
Rezultatele studiilor
Am folosit site-ul www.destepti.ro pentru aceste informatii -materialul “Efectul Dunning-Kruger, de ce ignorantii si incompetentii se supraapreciaza”, 24.09.2017.
Principalele trasaturi ale celor afectati de efectul/boala Dunning-Kruger , sunt :
1.Persoanele incompetente tind sa isi supraestimeze nivelul de competenta.
2.Persoanele incompetente nu pot sa recunoasca nivelul de competenta al celor cu adevarat competenti.
3.Persoanele incompetente nu isi dau seama de incompetenta lor.
4. Daca o anume situatie (studiu, formare, exercitiu etc.) conduce spre o ameliorare semnificativa a nivelului de competenta al unei astfel de persoane, aceasta ar putea recunoaste si accepta lacunele anterioare.
De ce ii votam, cel mai adesea, pe incompetenti ?
The Times, intr-un articol cu titlul “De ce votam (inca) incompetentii?”, sprijina diagnosticul stabilit pentru efectul Dunning-Kruger: “Pentru ca incompetenta poate da incredere, iar increderea este convingatoare. Cei incompetenti se supraapreciaza, cei competenti au tendinta de a se subaprecia. A fi inteligent poate crea impresia de ezitare, ceea ce risca sa nu convinga electorii”.
Imi permit sa spun ca acest lucru este valabil in special in tarile in care cultura si implicarea politica a populatiei este mediocra.
Este valabil, de exemplu, in Romania.
In Franta , Marea Britanie, Danemarca sau Germania, lucrurile nu stau chiar asa . Francezii l-au ales ca Presedinte pe Emmanuel Macron, un tehnocrat pur sange.
La noi , un tehnocrat pur sange ca Dacian Ciolos n-a avut nici o sansa sa fie sustinut de o populatie cu o cultura si o implicare politica scazuta.
Un studiu de caz pentru Efectul/boala Dunning-Kruger
Adresandu-ma unor cititori inteligenti nu voi comenta in nici un fel spusele Ministrului Liviu Pop, pastorul sef al Educatiei Nationale.
Referindu-se la iesirea a zeci de mii de bucuresteni, pe strada, pentru a critica prestatia catastrofala a Guvernului – duminica, 5 noiembrie – Liviu Pop a scris pe pagina lui de Facebook : “Spiritele mediocre condamna ceea ce le depaseste intelegerea”. Dixit !