Sistemul de invatamant romanesc, bagat la terapie intensiva de pandemie
invatamantministerul educatieimonica anisieraluca turcanan scolarpandemiecoronavirus chinacovid 19
Din momentul inchiderii scolilor pana in prezent, adica de aproximativ doua saptamani, sistemul de invatamant din Romania a fost lasat la voia intamplarii. Desi criza sanitara necesita o atentie preponderenta, si e nevoie de resurse financiare, umane si de strategii care implica timp si analiza, educatia este si ea cel putin la fel de importanta, oricare ar fi conditiile sociale, nationale, sau mondiale.
In aceasta perioada de timp, singura referire a ministrului Educatiei cu privire la functionarea sistemului de invatamant din Romania pe perioada pandemiei a fost aceea ca "anul scolar nu va ingheta". Problema este ca nu ar trebui folosit timpul viitor, pentru ca anul deja a inghetat. Si, pe ici-colo unde mai merge inca inainte, e tinut "la caldura", de parinti, care fac munca profesorilor, si de catre unii dintre profesori, care se folosesc de retelele de socializare pentru a tine legatura cu elevii si a merge cu programa scolara mai departe.
In tot acest timp, profesorii, si cei care cauta si gasesc solutii, indiferent cum ar fi ele, si cei care pur si simplu si-au pus catalogul in cui si asteapta sa li se spuna ce e de facut, isi primesc in continuare salariile, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
Universitatile sunt ceva mai avansate in aceasta situatie. Majoritatea dintre ele au propriile platforme de e-learning si reusesc astfel sa continue activitatea didactica in regim de avarie.
In schimb, pentru invatamantul preuniversitar, nu exista nici macar o strategie anuntata la nivel guvernamental. Profesorii fac fiecare ce cred ca e mai bine, in timp ce unii cred ca e mai bine sa faci nimic.
In toata aceasta poveste, parintii pica la mijloc. Indiferent de bunavointa a profesorului, sau de lipsa lui de implicare, parintii trebuie sa se ocupa de o buna parte din treaba lor.
Am vorbit cu mai multe mamici in aceasta perioada, fiecare avand cate doi-trei copii, la clase gimanziale. Cateva dintre ele erau fericite, fiindca profesorii de la clasa ai copiilor lor, le trimit pe internet teme, si tin legatura cu ei. Insa se izbeau de o problema: prea multe numere de telefon, prea multi copii, fiecare cu tema lui, cu profesorul lui.
"A devenit epuizant", spune Carmen, mama a doua fetite si un baietel, una dintre fetite fiind in clasa a 5-a, cealalta in clasa a 7-a, iar baietelul in clasa a 8-a. "Pur si simplu ma pierd in atatea numere de telefon. Nu mai stiu care a cui tema este, pentru cand si de la cine".
O alta mamica spune ca nu dispune de mijloacele tehnologice necesare pentru a le asigura celor doi copii acces simultan la un calculator conectat la internet.
Insa cele mai multe nemultumiri vin din partea parintilor care nu gasesc niciun sprijin la profesori. Un tata al carei fete studiaza la un liceu din Capitala, sustine ca diriginta adolescentei a spus ca ii va anunta cand va primi o instiintare de la Minister, pana atunci, scolile sunt inchise si nu are ce sa faca in acest sens.
In aceeasi ordine de idei, o mamica spune ca profesoara copilului sau este foarte in varsta si nu este la curent cu noutatile aparute in materie de tehnologie. Nu stie sa foloseasca platformele de socializare si nu poate sa creeze astfel o legatura cu elevii, prin care sa ii ajute sa inainteze cu materia, chiar si de la distanta.
Toti parintii cu care am stat de vorba sunt ingrijorati ca anul scolar va fi pierdut, iar cele mai mari temeri o au parintii ai caror copii se afla in clasa a 8-a sau a 12-a. "Ne e teama ca toata munca copiilor va fi pierduta. Inca un an in plus inseamna mult, ar putea face multe lucruri in acest an, ar putea ajunge departe, daca s-ar gasi o solutie prin care sa se continue materia, de la distanta".
"Ne izbim de prea multa birocratie, si nu folosim tehnolgia care e atat de facila si de care dispune aproape oricine. Si cine nu dispune, ar trebui sa fie ajutat de stat sa poata asigura elevilor si studentilor infrastructura necesara", a concluzionat Cristina, o mamica din Buzau, al carei copil se afla la final de liceu.
Alba-neagra cu inghetarea anului scolar
Autoritatile au inceput si ele sa cada pe ganduri intre timp si sa isi dea seama ca, totusi, trebuie luate niste masuri.
Vicepremierul Raluca Turcan a solicitat luni, la RFI, Ministerului Educatiei sa analizeze trei scenarii privind desfasurarea anului scolar, in contextul coronavirusului in Romania. Unul dintre scenarii viza inghetarea anului scolar.
”Sunt trei etape posibile, cel putin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul scolar sa continue si evaluarile sa fie asa cum au fost prevazute, dar e un scenariu destul de greu de atins, intrucat deja se prefigureaza inchiderea scolilor peste perioada anuntata. Al doilea scenariu ar fi al decalarii evaluarilor, iar al treilea ar fi al repetarii anului, insa vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi solutia”, a declarat Raluca Turcan, la RFI.
Ministrul Educatiei a oferit o reactie la aceste trei scenarii propuse de Raluca Turcan, contrazicand-o si spunand ca nu exista un scenariu in care anul scolar sa inghete. Insa ministrul nu spune cum altfel va fi solutionata problema.
Ministrul recomanda elevilor, studentilor si parintilor, sa stea acasa si sa continue invatarea.
"Vreau sa ii asigur pe elevi, studenti si parinti ca la acest moment nu luam in calcul sub nicio forma inghetarea anului scolar sau sa anulam examenele nationale cu un an. Specialistii din Ministerul Educatiei lucreaza la mai multe scenarii, este adevarat, insa uitandu-se cu atentie si la ceea ce se intampla in cazul sistemelor de educatiei din statele UE. Nu exista un astfel de scenariu. In acest moment nu luam in calcul sub nicio forma inghetarea anului scolar. Scenariile pe care le fac specialistii din cadrul Ministerului vor fi facute publice in momentul in care vom avea o situatie clara. Toate aceste scenarii vor fi luate in calcul in functie de evolutia pandemiei de coronavirus din Romania. Fac un apel la calm. Ii rog pe elevi, pe parinti si pe studenti sa stea acasa si sa continue invatarea de acasa", a declarat Monica Anisie.