Sirienii fac revolutie in liniste
egiptsiriarevoltetunisiasomajrevolutie
La suprafata, Siria este calma. La putere se gaseste acelasi partid autoritar ca-n ultimii 50 de ani, asta in ciuda miscarilor sociale cu care se confrunta vecinii sai. In adancuri, sirienii adera la revolutie, pe muteste.
Guvernul a comentat in doar cateva cuvinte cele sase zile de proteste cum nu s-a mai vazut pana acum din Egipt, iar controlul asupra media a facut sa nu se vada reactiile unei tari care se confrunta cu un nivel silimar de saracie si de somaj.
"Oamenilor le e frica sa-si spuna punctul de vedere, dar susotesc intre ei: Fii blestemat, Mubarak!", informeaza Reuters, citandu-l pe un barbat care statea la rand la tuns.
"Ce asteapta autoritatile? Asteapta ca tara sa se destabilizeze, inainte sa ia atitudine?"
Dar, deocamdata, nu exista semne ca revoltele din Egipt aprind scanteia si in Siria. Guvernul sirian a incercat sa neutralizeze mirosul de iasomie dinspre Tunisia, via Egipt. A marit controlul asupra internetului, ridicand subventia la benzina si arestand un om politic de stanga, pentru ca a vorbit de alternativa schimbarii partidului de la conducere.
Desi Siria si Egipt nu au urmarit aceleasi linii politice, ele sprijinind factiuni palestiniene si libaneze diferite, cele doua tari sunt conduse prin ordonante de urgenta si sufera din cauza distantei mari intre paturile sociale, intre bogati si saraci, a coruptiei in floare si a unei uriase rate a somajului.
Ce o apropie pe Siria de Egipt: un PIB situat cam la aceleasi nivel, in jur de 2.500 de dolari. In plus, amandoua tarile sunt traversate de fluvii, Nil si Eufrat. Dar proasta manageriere a apei, a transformat regiunile estice ale Siriei, la granita cu Irak si Turcia, intr-o zona desertica.
Criza apei din est, inima zonei agricole a Siriei, a facut ca mii de oameni sa fie nevoiti sa plece inspre zari mai albastre. Curzii s-au revoltat si ei, existand si pierderi de vieti omenesti in 2004.
Un raport al Natiunilor Unite precizeaza ca 800.000 de oameni au fost afectati in zona din cauza lipsei de apa si a saraciei extreme. Un inginer intervievat de reporterii de la Reuters a precizat ca acesti oameni au devenit refugiati si s-au asezat in jurul oraselor mari.
"Opriti coruptia. Opriti hotia. Cand va fi de-ajuns? Se pare ca nu mai exista nicio limita", adauga un avocat.
Nu toti sunt de aceeasi parere. Uni se tem ca rasturnarea guvernului va duce la dominatia gloatei, din cauza lipsei unor standarde educationale.
"Cel putin stim ca cine conduce Siria acum. Se prea poate ca schimbarea sa nu fie condusa de clasa de mijloc sau de cei cu conturi pe Facebook", se plange un medic
"Conducatorii nostri trebuie sa reconstruiasca sistemul de educatie si sa curete rapid justitia", a adaugat el. "Timpul nu mai are rabdare cu Siria".