Si analfabetii functional vor vota pe 6 decembrie!
Dvs. cititi un text si intelegeti ce cititi. Adica identificati fara probleme ideile pe care le prezinta autorul textului, le comparati cu propriile dvs. idei, puneti totul intr-un context, aduceti (in gand) argumente sau contraargumente, capatati (sau nu) perspective noi asupra subiectului prezentat. Si, in final, trageti o concluzie bine fundamentata privind relevanta textului in cauza. Ei bine, exista oameni carora tot procesul descris mai sus le este strain.
Acesti oameni pot sa citeasca un text, dar nu il inteleg, sau cel putin nu la un nivel multumitor. Ei se numesc analfabeti functional si, din pacate, sunt destul de multi. Si voteaza.
Un exemplu de analfabetism functional: un ziar publica un articol despre averea unui parlamentar, in care se dau informatii despre partea vizibila a acestei averi – anume ca respectivul are o vila de 18 camere si o “curte” de 9.000 de metri patrati in care a amplasat o piscina de 30 m lungime, doua terenuri de tenis si un garaj care adaposteste 5 masini de lux.
Orice cititor cu capul pe umeri intelege ca e ceva in neregula aici. Parlamentarul in cauza are un salariu de 2.000 de euro net, cum si-a permis o resedinta de cateva milioane? Explicatia cea mai plauzibila:
coruptie. De la inaltimea pozitiei sale a putut sa puna la punct aranjamente dubioase, bazate pe trafic de influenta, contracte umflate cu Statul, parandarat etc., rezultatul fiind sifonarea banului public si resedinta in cauza.
Un analfabet functional nu are insa asemenea semne de intrebare. Pentru el, faptul ca un parlamentar se lafaie in lux, desi veniturile nu-i permit, nu-l intriga in niciun fel. Si asta deoarece analfabetul functional nu intelege mare lucru din felul cum functioneaza societatea in jurul lui: nu stie ce rol are Parlamentul, habar nu are ce este bugetul public si cum este el alimentat, nu stie ce este aceea “afacere cu Statul”.
Toate lucrurile acestea sunt mult prea complexe pentru el. Nu are capacitatea sa le priceapa si, in consecinta, nu-si bate capul cu ele. Nivelul lui de intelegere se limiteaza la chestiunile foarte simple, cu un efect imediat, palpabil: daca il votezi pe X, primesti 1 litru de ulei si 1 kg de zahar. Sau o pensie mai mare. Ca va primi o pensie mai mare poate sa inteleaga, dar de unde vor veni banii pentru pensia aia – nu. Felul cum functioneaza sistemul de pensii e o nebuloasa pentru el.
Se poate rezolva problema analfabetismului functional?
Da, dar extrem de greu. Pentru ca solutia este una pe care ne tot chinuim sa o aplicam de 30 de ani incoace:
o educatie mai buna. Adica o educatie axata pe intelegerea si gestionarea unor situatii intalnite in lumea reala, o educatie care, in esenta, sa le permita elevilor ca mai tarziu, ca adulti, sa ofere ceva util societatii. Sa ofere ceva societatii, nu sa astepte ceva de la ea.
Din pacate, avem mostenirea perioadei comuniste, cand tara a fost condusa de un analfabet functional (Ceausescu, de exemplu, cu cele 4 clase ale lui, nu pricepea ce este si cum functioneaza inflatia) si cand oamenii au devenit dependenti de Stat, au capatat mentalitatea “sa ni se dea” si au invatat sa se “descurce”, adica sa caute scurtaturi. Iar efectele le simtim si azi – sinecurile, pensiile speciale, afacerile cu Statul, jaful banului public in general nu sunt altceva decat scurtaturi.
Sa vedem ce va fi duminica viitoare.
Sursa foto: www.pexels.com