Saracia, boala grea: O treime dintre familiile din Romania au restante lunare la facturi
insfamiliesaraciedatorii
Din cauza veniturilor mici, romanii nu reusesc sa isi asigure traiul de la o luna la alta si ramna cu restante la facturi de pe o luna pe alta. Astfel, rostogolesc bulgarele existentei, reusind cu greu sa supravietuiasca in fata unor preturi tot mai mari si avand in buzunar un leu a carui pierdere de valoare e resimtita tot mai acut de la o zi la alta.
Pentru o parte numeroasa a societatii noastre, asigurarea existentei de la o luna la alta e o misiune imposibila. Pur si simplu, din banii care intra in casa acesti oameni nu isi pot achita la zi facturile si raman, luna de luna, cu restante.
Conform datelor Institutului National de Statistica, o treime dintre romani au restante repetate din cauza veniturilor prea mici.
Potrivit INS, Romania este pe al cincilea loc in Uniunea Europeana in topul tarilor ai caror locuitori intarzie la plata ratelor si a facturilor, dupa greci, bulgari, ciprioti si italieni.
Se pare ca cele mai mari dificultati in a-si achita la zi datoriile le intampina somerii, dar si familiile in care sunt copii.
Salariile romanilor, mai ales ale celor care lucreaza in mediul privat stagneaza in valoare ani la rand, in timp ce preturile iau avant si evolueaza, iar eventualele cresteri fortate de o majorare din pix a venitului minim pe tara duce romanii intr-o bula a saraciei si mai acuta, in care inflatia urca preturile si anuleaza cresterea initiala, coborand puterea de cumparare poate mai jos decat era inainte de majorare.
Datoriile la facturi de la o luna la alta tradeaza nivelul de trai scazut al romanilor. Cum poate fi vorba de economii, de confort, de asigurarea unor conditii propice de dezvoltare pentru copii, cand nu sunt acoperite nevoile de baza? E o intrebare retorica la care ar trebui sa ne gandim cu totii, findca saracia naste saracie si nu doar una materiala, ci una morala, a lipsei de speranta, viziune si optiune pentru un altfel de viitor.