Conform datelor publicate de specialistii de la Institutul National de Statistica, preturile de consum inregistrate in luna octombrie au crescut in comparatie cu aceeasi luna a anului trecut cu nu mai putin de 4.3%. De asemenea, daca comparam preturile de acum cu cele de la sfarsitul anului trecut, vom observa o crestere a acestora cu 3.2 procente. La prima vedere, poate ca aceste majorari ale preturilor nu par atat de mari. In schimb, cresterea preturilor se resimte destul de bine atunci cand, la final de luna, tragem linie si verificam cu cati bani am ramas!
Spre exemplu, in comparatie cu sfarsitul anului trecut, pretul cartofilor s-a scumpit cu aproape 30%, ceea ce inseamna enorm pentru un aliment care se regaseste pe masa unui numar extrem de mare de romani. De asemenea, o alta crestere majora o regasim la gaze, acolo unde preturile au crescut cu aproape 17%. Costul combustibililor a crescut la randul lui cu 8.6%, in timp ce costul energiei termice a crecut cu aproape 4 procente. S-au inregistrat majorari ale costurilor si daca vorbim despre fructe, legume sau alimente de baza.
O veste buna este aceea ca specialistii din cadrul Bancii Nationale prognozeaza o reducere a inflatiei pe final de an. Desi in cea mai mare parte a anului am putut vorbi despre o rata tintita a inflatiei de peste 5%, acum ne asteptam la o revenire a acesteia pana la 3.5% in ultimele zile ale acestui an.
Salariile din mediul privat au crescut in acest an intr-un ritm destul de lent, ceea ce ii afecteaza pe cei care lucreaza la angajatori privati.
Ritmul de crestere este lent in special daca il comparam cu ritmul de crestere al salariilor din sectorul public. Mai mult decat atat, la stat nu prea au mai ramas angajati remunerati cu salariul minim pe economie. In schimb, in mediul privat, gasim peste 1.38 milioane de angajati care muncesc doar pe acest salariu minim pe economie.
Daca ne uitam la mediul bugetar, vom observa ca media salariala a depasit pe parcursul acestui an pragul de 700 de euro net, un prag la care multi dintre cei angajati in mediul privat nici nu se pot gandi.
Mai mult decat atat, functionarii publici au un venit net mediu de peste 900 de euro, mai mare decat cel avut de salariatii din sectorul bugetar din Ungaria, de exemplu. In comparatie, salariile din mediul privat au ajuns acum la o medie care era inregistrata in tari precum Ungaria sau Polonia, in urma cu peste cinci sau chiar noua ani.
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!