Sa moara capra vecinului: romanii vor ca persoanele cu mai MULTE CASE sa plateasca IMPOZITE MAI MARI
impozitare suplimentara
Un studiu recent efectuat printre conationalii nostri indica faptul ca majoritatea sustine impozitarea mai agresiva a celor ce detin in proprietate mai multe locuinte.
Este vorba despre o analiza realizata de Fundatia Friedrich Ebert, ce pune in lumina viziunile pe care le au romanii despre fiscalitate, piata muncii, politica si politici sociale.
Se pare ca 55% dintre respondenti sunt de acord cu impozitarea suplimentara a celor ce au mai multe locuinte. In schimb, 41% sunt in dezacord, iar 5% nu si-au exprimat o parere.
De asemenea, in privinta cresterii impozitului pe mostenire, aproape trei sferturi dintre cei care si-au exprimat o opinie sunt in dezacord (73%, reprezentand 59% din total).
Si cei care polueaza ar trebui impozitati mai dur de stat, cred 73% dintre romanii care au luat parte la acest sondaj.
Interesant este ca romanii sustin scutirea de la impozitare a salariilor mici. 73% dintre respondenti ar dori ca salariul minim pe economie sa nu fie supus impozitarii!
In privinta impozitarii suplimentare a companiilor, 46% sunt de acord, in timp de 41% sunt in dezacord (13% nu si-au exprimat o opinie).
Referitor la politicile sociale, in ansamblu, exista o sustinere consistenta pentru un spectru larg de politici care pot genera mai multa egalitate sociala. Astfel, marea majoritate a respondentilor ar fi de acord cu marirea a cel putin unui tip de impozit dintre cele evaluate. In acelasi timp, exista o sustinere ridicata pentru scutirea de impozitare pentru cei care castiga salariul minim pe economie, precum si pentru impozitarea progresiva a veniturilor. In general, datele indica nivele ridicate de sustinere economica pentru grupurile vulnerabile, inclusiv prin politici de locuire favorabile celor care nu isi pot permite locuinte decente.
De asemenea, ar fi utila dezvoltarea unor programe destinate parintilor, prin care acestia sa fie ajutati sa devina mai interesati de parcursul educational al copiilor lor. Efortul elevilor si interesul parintilor sunt considerate printre cei mai importanti factori pentru succesul scolar, ceea ce inseamna ca orice implicare suplimentara a parintilor poate avea consecinte benefice asupra performantei copiilor la scoala.
Din ce in ce mai socialisti? Cu precadere tinerii neexperimentati ...
Referitor la politica, se noteaza ca optiunea pentru socialism cunoaste o revenire consistenta in randul tinerelor generatii care nu au fost socializate in perioada comunista si nu au experimentat aproape deloc perioada respectiva.
De fapt, exceptand generatia nascuta intre 1972 si 1986, care a trait intr-o perioada profund marcata de politicile de austeritate ale regimului comunist, niciuna din celelalte generatii nu prezinta o optiune clara pentru capitalism.
Aceste cifre sunt deosebit de interesante in cazul generatiilor tinere: 41,8% din segmentul de varsta 18-34 ar opta pentru socialism si 34% din acelasi segment ar opta pentru capitalism. La fel ca perceptia despre perioada de dinainte de 1989, si optiunea pentru socialism este mult mai puternica in randul claselor sociale defavorizate si e puternic inradacinata in modul in care oamenii experimenteaza greutatile vietii cotidiene. Procentajele in favoarea unei societati socialiste sunt semnificativ mai mari in randul persoanelor ale caror venituri nu le ajung pentru un trai decent, in randul persoanelor mai putin educate (acest indicator aproximand profesiile lor) si, desigur, asa cum era de asteptat, sunt mai ridicate in randul angajatilor decat in randul patronilor si intreprinzatorilor.
Studiul poate fi citit, in integralitate, aici
Foto: pixabay.com