Rromii au primit o mana de ajutor la Berlin
rromiberlin
Problema rromilor din Germania este tratata pe larg si extrem de atent de cotidianul Der Spiegel de duminica trecuta. Fara insulte, fara acuzatii gratuite si, mai ales, prin prisma problemelor sociale pe care aceasta etnie le intampina imediat ce isi paraseste tara de origine. La Berlin sunt 8.000 de romani si 14.000 de bulgari, unii dintre ei de origine rroma.
Multi dintre cersetorii care bantuie strazile orasului ajung sa fie insultati si scuipati. Nu mai putin de 1.800 de romani au ajuns anul trecut in capitala Germaniei, ingrosand numarul somerilor, dar si al celor fara adapost, acestia sfarsind prin a locui fie in subsolurile sau mansardele insalubre din cartierul Neukölln, fie prin parcuri sau chiar sub cerul liber. Autoritatile Berlinului au demarat un nou program de integrare a acestei etnii defavorizate, cu scopul de a gasi locuri de munca si locuinte decente pentru a-i oferi sansa de a incepe o viata noua.
Marieta are 25 de ani si locuit in portbagajul unei masini parcate in fata unei biserici din Berlin. Acum are o locuinta decenta in care sta alaturi de pruncul sau de numai 10 zile, nascut in clinica Virchow din Berlin. Nu-l poate alapta si ii este teama sa apeleze la serviciile de asistenta sociala de teama sa nu piarda copilul. Familia Marietei este una dintre miile de familii care vin in Germania din Europa de Est, atrase de mirajul unei vieti mai bune. Teoretic, aceste familii fac parte din grupurile de imigranti, dar termenul nu se potriveste intru totul, deoarece ei au venit aici ca refugiati economici, nemaidorind sa se intoarca in tara de origine.
Pentru Marieta saracia este o cunostita mai veche: "Am trait intr-o masina parasita de la varsta de doi ani", astfel incat atunci cand a plecat din Bucuresti alaturi de sotul si ceilalti doi copii nu a avut nimic de pierdut. Ambitios, sotul ei a gasit de lucru la o companie de demolari, care il plateste cu 4 euro pe ora, mai ales ca lucreaza si pe timp de noapte. Pentru a-i ajuta pe refugiatii economici care vin in Germania, autoritatile orasului Berlin au adoptat un "Plan de actiune pentru integrarea rromilor", care cuprinde si imbunatatirea conditiilor de viata, un acces mai facil la educatie, asistenta sociala si pe piata fortei de munca.
Ca parte a acestui plan ambitios, dar inca neclar, femeile insarcinate vor beneficia de asistenta medicala pana la si dupa nastere. Pentru a putea naste in conditii de siguranta, Marieta a fost nevoita sa plateasca din buzunarul propriu 2000 de euro la clinica Virchow. Ea spune ca banii sunt din economiile pe care le-a facut familia sa si dintr-un imprumut pe care l-a primit de la liderul grupului de rromi care traieste la Berlin. Cum au ajuns acesti bani la familia Marietei nu este clar, la fel de neclar fiind si cum va returna ea suma care i-a fost acordata sub forma de imprumut. Cert este ca Marieta nu are de gand sa se mai intoarca in Romania, gandindu-se la viitorul celor trei copii ai sai. Conform UNICEF, intre 300.000 si 400.000 de rromi din Romania nu merg la scoala, iar cei care o fac sunt discriminati de profesorii lor.
Mai mult, scolile destinate populatiei rrome sunt extrem de slab echipate, iar conform unui raport al Amnesty International din 2013, copii rromi sunt plasati in scolile destinate persoanelor cu dizabilitati. Numarul celor care sunt impotriva integrarii rromilor creste pe zi ce trece. Intr-un studiu realizat in Germania acum 2 ani, mai mult de 40% dintre repondenti au recunoscut ca ar fi o problema daca o familie de rromi ar trai in vecinatatea lor, iar 25% au fost de parere ca acestia ar trebui imediat expulzati.
Michael Kraft, de la "Asociatia Culturala Europa de Sud-Est" deplange faptul ca la recentele alegeri parlamentare niciuna dintre fortele politice angajate in competitia electorala nu a abordat subiectul delicat al integrarii refugiatilor. Lui Kraft ii este teama ca "societatea germana nu are disponibilitatea de a arata mai multa deschidere pentru rezolvarea decenta a problemei refugiatilor". Totusi, prin programul adoptat, Berlinul da o palma morala Parisului, care nu a fost in stare sa-i ajute pe refugiatii rromi veniti din Romania, expluzandu-i, iar acum incearca sa se spele pe maini.
Foto: Wikipedia.