Romanii, tratati in spitale de asistenti medicali FARA BACALAUREAT. Medicii trag semnalul de alarma: ne-am saturat sa lucram cu ei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Romanii, tratati in spitale de asistenti medicali FARA BACALAUREAT. Medicii trag semnalul de alarma: ne-am saturat sa lucram cu ei
Romanii, tratati in spitale de asistenti medicali FARA BACALAUREAT. Medicii trag semnalul de alarma: ne-am saturat sa lucram cu ei
de Magda Florea la 04 Iun. 2022 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
asistenti medicalibacalaureatmedicisistem medicalalexandru rafilasanatate

Tu stii pe mana cui ajungi, odata ce te-ai internat in spital sau cand suni la salvare? Ce-ai zice sa-ti acorde primul ajutor sau sa te trateze o asistenta medicala fara Bacalaureat? Ei bine, multora dintre noi ni se intampla. Aflam in timp ce beneficiem de servicii sau dupa, daca mai apucam ...
 

 
Medicii romani scot la iveala o situatie revoltatoare, care pare sa fi depasit caracterul de "caz izolat" si sa fi ajuns deja la un adevarat fenomen de amploare nationala. E vorba despre asistentele medicale si asistentii fara Bacalaureat.
 
Ei bine, acesti oameni in halate albe pe mana carora ne dam viata de multe ori, nu si-au finalizat nici macar studiile liceale. Din cauza probabil a vreunei hibe in legislatia romaneasca sau poate chiar prin incalcarea ei, scolile care ii pregatesc profesional, postlicealele sanitare, le emit diplome de calificare in domeniu. 
 
Intrebarea ar fi simpla: cum poti absolvi o institutie de invatamant superioara liceului, din moment ce liceul nu l-ai absolvit? Pentru ca, in mod normal, fara promovarea Bacalaureatului, nu ai studiile liceale incheiate. 
 
Desigur, nu facem referire la Facultatea de Moase si Asistenta Medicala, unde candidatilor li se impune promovarea Bacalaureatului ca o conditie esentiala pentru a te putea inscrie!
 
Nu ar trebui sa fie dificil sa gandim logic. Chiar si denumirea "postliceala" ne indica faptul ca vorbim despre niste studii "post"-liceu, deci dupa liceu. E clar si pentru cine n-are luceul? (uneori e greu sa te abtii!). Deci, cum le poti face, daca n-ai facut liceul? Daca examenul vietii l-ai ratat? Daca nu ai fost capabil sa promovezi un examen national de dificultate medie spre scazuta? Cum?
 
Dincolo de ceea ce prevede legislatia - zona pe care nu ne dorim sa o exploram, pentru ca institutiile acreditate de Ministerul Educatiei probabil ca au aflat pana acum de ea si s-au pus sub o forma sau alta deja la "adapost" - problema tine de principiu, de normalitate, de drepturile noastre funamentale, de securitate. Este, pana la urma, mai mult de atat. E o problema de securitate nationala! Pentru ca a lasa sistemul medical pe mana unor persoane neabilitate poate insemna moarte. In masa.
 
Ajungem sa ne intrebam de ce nu e sterilizat instrumentarul medicilor inainte de a intra in sala de operatie. Cine credeti ca realizeaza aceasta procedura? Femeia de serviciu? Poate ar fi mai bine. In unele cazuri, ele au Bacalaureatul luat :)
 
Stiti cat de anevoioasa este o astfel de procedura si ce poate insemna sa fierbi bisturiul intr-o cratita pe o plita intr-o anexa, dupa un pacient infectat cu HIV si sa duci bisturiul in sala de nasteri, tocmai bun de facut o cezariana? 

"N-ai nevoie de Bac sa faci o injectie", spun distinsii demnitari AUR, pentru care asistenta medicala se situeaza pe undeva intre frectia cu tuica si scuipatul in san. Pai, daca n-ai promovat Biologia la Bac, de unde stii care pot fi urmarile utilizarii unui ac ce nu e steril, mai multor pacienti?  N-ai nevoie de Bac, intr-adevar, oricine poate intepa si se poate intepa. Doar ca folosind un ac nesteril poti contacta boli transmisibile sau daca nu stii sa prepari seringa corespunzator, poti face embolie gazoasa. In primul caz, te poti alege mai mult sau mai putin mort, iar in al doilea, poti ajunge la hipoxie si insuficienta cardiaca. Adica mort de-a binelea.
 
A fi asistent medical inseamna responsabilitate. Inseamna aptitudini. Inseamna eruditie. Inseamna cunostinte. Si propun sa ne oprim la cunostinte. Permiteti-mi sa ma indoiesc profund de capacitatea unei persoane de a asimila cunostinte medicale chiar si doar de baza, dar care nu a putut sa obtina nota 6 la Bacalaureat, unde unul dintre examene e la limba materna. Deci, care cunostinte? Amintirile de la banchetul din clasa a noua?
 
Problema, dupa cum spuneam in primele paragrafe, a inceput sa fie scoasa la iveala de medici, care s-au saturat sa lucreze cu acesti "profesionisti" si trag semnalul de alarma. Clopotelul a sunat pana la Ministerul Sanatatii, de la varful caruia ministrul Rafila confirma existenta "problemei".
 
"Acolo avem o problema pe care eu o cunosc, am discutat-o cu Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania. In mod evident cred ca trebuie sa intelegem ca aceasta profesiune, de asistent medical, care este o profesiune liberala in Uniunea Europeana, la fel ca aceea de medic, presupune competente profesionale solide si daca am facut acest pas spre asistentii medicali cu studii superioare, pentru ca exista facultati de asistenti medicali la toate universitatile de medicina si farmacie din Romania, trebuie sa intelegem ca si invatamantul postliceal trebuie sa ajunga intr-o situatie in care admiterea la aceste scoli sa presupuna promovarea examenului de bacalaureat", a declarat Alexandru Rafila.
 
"Este un punct de vedere pe care il am eu, si ca profesor, nu neaparat ca ministru al Sanatatii. Calitatea si modul in care se dezvolta profesional un asistent medical sunt extrem de importante, iar inscrierea la scolile postliceale a celor care au examen de bacalaureat mi se pare absolut fireasca”, a mai spus ministrul Sanatatii.
 
Prin aceasta declaratie, domnul Rafila se asigura ca noi ne asiguram ca stie si domnia sa de problema si cam atat. 
 
In timp ce ministrul Sanatatii, capul sistemului, ne lasa impresia ca rolul domniei sale este de a lua la cunostinta si de a-si exprima opinia - parca intr-o incercare de a fura painea jurnalistului, nu? - decidentii politici dau in cap initiativelor legislative Sanatoase.
 
Desi am spus mai sus ca nu atingem subiectul din punct de vedere legislativ, mentionam un singur aspect cat se poate de relevant: tocmai a fost respins de Parlament, pentru a doua oara, un proiect de lege care, ce credeti ca prevedea?
 
"Lege pentru modificarea art. 44 alin. (9) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011:
 
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:
 
Alineatul 9 al articolului 44 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"(9) Au dreptul sa se inscrie in invatamantul postliceal, in conditiile alin. (8), absolventii de liceu, cu sau fara diploma de bacalaureat. Prin exceptie, au dreptul sa se inscrie la scolile sanitare postliceale doar absolventii de liceu care detin diploma de bacalaureat."
 
Initiativa legislativa apartine lui Adrian Wiener, medic la Spitalul Judetean Arad si vicepresedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor.
 

"Nu e tamplarie"

 
"M-as fi asteptat ca si Ministerul Sanatatii sa spuna ceva, dar nu a spus nimic. Profesia de asistent medical este una pentru care in alte tari ai nevoie de studii superioare, nu e tamplarie (...) Cei care decid asupra lipsei reformelor din sanatate considera ca asistentii medicali fac doar injectii. Sentimentul evident este ca a fost un vot pentru patronii scolilor postliceale de asistente. Am vorbit si cu Ordinul Asistentilor Medicali, care sustine aceasta lege. Nu exista un motiv rational pentru ca ea sa fie respinsa. Ai impresia ca te lovesti de un zid care este impermeabil la orice argument”, a declarat Adrian Wiener pentru HotNews.ro.
 
Totusi, cei care apara actualul sistem sustin ca spitalele au dreptul de a-si selecta personalul. Ceea ce inseamna ca o persoana care e admisa la postliceala sanitara fara Bac si finalizeaza postliceala tot fara Bac, obtine o diploma in baza careia, daca are "noroc", se poate angaja. Cine garanteaza ca angajarea nu se face pe cine stie ce alte criterii?
 
"Ce s-a intamplat pana acum? Ei intrau fara bacalaureat si ieseau, uneori, fara bacalaureat din scoala postliceala sanitara. Practic, primeau o diploma de absolvire, dar, atunci cand mergeau la spital pentru a se angaja, majoritatea dosarelor de concurs aveau cerinte si pentru bacalaureat.
 
Din acest motiv, foarte multi dintre ei nu au reusit sa se angajeze - practic, s-a creat posibilitatea existentei unei mase de absolventi de scoli postliceale care nu aveau acces la posturile din spitale.
 
Spitalele au dreptul sa isi selecteze personalul si, daca unui portar sau unui instalator ii ceri sa aiba bacalaureatul, la asistentii medicali parea putin paradoxal sa nu impui aceasta cerinta - diploma de bacalaureat", a explicat pentru HotNews.ro Carmen Mazilu, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania - filiala Bucuresti.
 
Insusi initiatorul proiectului de lege o cam contrazice pe doamna Mazilu, afirmand ca  pot fi cazuri rare, insa "unii dintre cei cu care am vorbit, pentru ca m-am documentat pentru acest proiect, mi-au spus ca da, exista uneori astfel de cazuri, posibil in spitalele de stat si in mediul privat".

"In calitate de medic si strict ca opinie proprie asum faptul ca profesia medicala, dincolo de vocatie, este una care necesita maturitate si responsabilitate deplina. Bacalaureatul este un examen national, nu unul de excelenta. Un pas esential pentru reforma si cresterea standardelor pentru corpul medical este necesitatea promovarii acestui examen de maturitate", mai spune medicul.
 
Cand ne mai facem bine?!

Cred ca acesta este unul dintre putinele momente in viata cand exista raspuns la aceasta intrebare retorica: "atunci cand o sa aiba cine sa ne vindece!!"

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege
Companii

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege

today27 Ian. 2025
Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient
Life Style

Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient

today27 Ian. 2025
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025
Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?
Economie

Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?

today24 Ian. 2025
Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate
Economie

Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate

today24 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie...

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x