Romanii trag tare! Crestere record a celor care muncesc in plus pentru un venit mai mare
munca suplimentaraal doilea job
Tot mai multi romani opteaza pentru a da curs unor munci suplimentare, pe langa slujba principala, cu scopul de a-si rotunji veniturile.
O analiza a specialistilor
delucru.ro arata ca numarul romanilor care muncesc in plus ocazional pentru a-si mari veniturile a crescut cu peste 60%.
Cifrele sunt valabile pentru anul 2023, insa tinand cont de faptul ca motivatia oamenilor pentru bani este similara sau poate chiar a crescut, tindem sa credem ca vorbim despre o analiza perfect valabila si in acest an.
"Mai mult de 40% dintre respondenti sunt persoane cu un loc de munca permanent si pensionari, care vor sa-si suplimenteze veniturile pe fondul scumpirilor si de teama unor perioade mai dificile.
Cei mai interesati sa lucreze ca meseriasi sunt romanii din mediul urban, dar este in crestere numarul tinerilor interesati de munca in mediul rural. Astfel, cei mai interesati romani de locuri de munca necalificate sunt din judetele: Valcea, Olt, Arges, Bacau si Suceava", noteaza expertii.
Intr-o economie in care preturile cresc mai repede decat salariile, romanii nu mai asteapta miracole, ci isi scriu singuri solutiile — cu manecile suflecate. Explozia de peste 60% a celor care aleg sa munceasca suplimentar nu este doar o cifra statistica, ci oglinda unei realitati tot mai prezente: nevoia de siguranta financiara a devenit motorul unei adevarate revolutii silentioase in mentalitatea profesionala a oamenilor.
Fie ca vorbim despre angajati care, dupa opt ore de birou, devin livratori, meseriasi sau freelanceri in diverse domenii, fie ca ne referim la pensionari care aleg sa mai aduca un ban in casa pentru a face fata cheltuielilor curente, e clar ca munca ocazionala a devenit o solutie de supravietuire si, pentru unii, chiar de progres.
Romanii nu mai fug de munca — dimpotriva, o cauta
Aceasta schimbare de atitudine vine cu un mesaj puternic pentru societate: oamenii sunt dispusi sa munceasca mai mult, dar au nevoie de conditii clare, sigure si accesibile. Digitalizarea accesului la joburi ocazionale, incurajarea micilor afaceri, sprijinul pentru formare profesionala si debirocratizarea muncii part-time sau freelance sunt pasi esentiali pentru a transforma acest efort colectiv intr-un fenomen sustenabil.
Asadar, daca exista o concluzie clara, aceea este ca Romania are forta de munca, are vointa si are dorinta. Tot ce lipseste este infrastructura potrivita pentru ca aceasta energie sa fie valorificata la adevaratul ei potential.
Sursa foto: freepik.com