Romanii sunt printre cei mai predispusi europeni la fenomenul fake-news
dezinformarefake newseducatie
Romanii sunt printre cei mai predispusi cetateni europeni, sa cada victime ale
fenomenului fake-news (stirilor false), arata un index realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa din Sofia/Bulgaria.
Atunci cand vine vorba despre alfabetizare media, tara noastra ocupa un loc codas in Europa. Suntem pe pozitia 28 din 35, ceea ce inseamna ca societatea civila din tara noastra este expusa fenomenului fake-news.
In schimb, cetatenii din Finlanda, Danemarca, Estonia, Suedia si Irlanda ocupa primele cinci pozitii in clasament, aici, oamenii au cel mai avansat nivel de alfabetizare media si, prin urmare, sunt sanse foarte mici sa cada victime dezinformarii.
Ultimele locuri in clasament sunt ocupate de Macedonia de Nord (35), Bosnia si Hertegovina (34), Albania (33), Muntenegru (32) si Turcia (31). La fel ca in cazul Romaniei (ocupanta pozitiei 28), cetatenii de aici sunt predispusi sa creada informatii eronate si dezinformarii, raspandite prin diverse canale de comunicare.
Indicele evalueaza potentialul de rezistenta la stiri false in 35 de tari europene, utilizand indicatori pentru libertatea mass-media, educatie si incredere oamenilor. Fiecare indicator are o pondere diferita in studiu, direct proportionala cu gradul sau de importanta si relevanta.
Indicatorii libertatii mass-media au cea mai mare pondere (Freedom House si Reporteri fara frontiere), impreuna cu indicatorii educatiei (PISA), alfabetizarea la citire avand cea mai mare pondere intre ei. Indicatorul e-participarii (ONU) si increderea in oameni (Eurostat) au o pondere mai mica in raport cu ceilalti indicatori.
In cazul Romaniei, s-au luat in calcul rapoartele Freedom House si Reporteri fara Frontiere privind libertatea presei, pe rezultatele testelor PISA, numarul de persoane cu studii superioare si increderea pe care o are populatia in presa.
Dezinformarea poate fi combatuta prin educatie
Solutia combaterii caracterului de victima in fata fenomenului fake-news o reprezinta educatia, atrag atentia autorii studiului. Doar prin educatie, cetatenii unei tari isi pot construi o rezistenta in fata dezinformarii si isi pot contrui un grad optim de alfabetizare media, in baza caruia sa culeaga informatiile relevante, credibile, oficiale, din sursele potrivite.
"Infodemia a creat o criza de incredere, erodand increderea populatiei in institutiile medicale si stiintifice, care au fost primele care au raspuns la criza sanatatii, precum si criza de incredere in guvernele care sunt nevoite sa conduca si sa gestioneze raspunsul la o criza din ce in ce mai cuprinzatoare - sanatate, social si economic", sustine Marin Lessenski, autorul raportului.