Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare minune
educatie financiarascheme financiarecaritas
Cand a venit criza sanitara, ne-a aratat tuturor faptul ca romanul de rand, adesea spargator de seminte la coltul strazii, stie pana si medicina mai mult decat cei ce o studiaza de pe la 18 pana pe la 30 de ani. In acelasi timp, bancile sunt in viziunea multor romani intruchiparea raului absolut, niste entitati foarte periculoase. Aceiasi oameni, in ciuda efortului altora de a-i educa financir, fug de investitii de tipul titlurilor de stat sau a bursei, dar nu se pot abtine cand li se prezinta scheme financiare pe modelul Caritas.
Cineva foarte inspirat spune candva ca daca s-ar organiza cate un Caritas an de an, toate editiile s-ar bucura de acelasi succes. Poate suna incredibil, ireal, de neconceput ca azi, cu toate informatiile in mana noastra si avand si lectiile trectului, sa mai fie oameni care pica in astfel de capcane.
Si totusi sunt.
Oamenii continua sa piarda sume colosale doar pentru ca inca au impresia ca tocmai li s-a varat pe sub nas metoda miraculoasa de a se imbogati efectiv peste noapte.
Este si cazul prezentat zilele acestea de Politia Harghita, al unui cetatean posesor al considerabilei sume de 180.000 de euro.
Pe scurt, omul a ramas fara toti banisorii, pentru ca le-a dat acces la telefonul sau mobil unor indivizi ce se promovau pe internet si care i-au promis ca il ajuta sa-si inmulteasca banii cu niste dobanzi impresionante, daca investeste intr-o platforma anume.
Nu era Bursa de Valori, nu erau titluri de stat. Era pur si simplu o entitate online care-ti promitea ca te face putred de bogat. Pur si simplu!
”Din primele cercetari efectuate de catre politisti a rezultat faptul ca acesta, in urma vizionarii unui anunt de pe o retea de socializare, care promova o platforma de investitii ce promitea un randament de profitabilitate ridicat, a decis sa investeasca pe acea platforma, oferindu-le acces la telefonul personal unor 'analisti financiari' prin intermediul unei aplicatii de control la distanta (Any Desk).
”Infractorii contacteaza potentialele victime prin intermediul mediului online, promitandu-le castiguri rapide si cu un randament extrem de mare. Acestia se folosesc de reclame pe platformele de socializare pentru a promova iluzia castigurilor usoare. Victimele sunt apoi indemnate sa descarce aplicatii de control la distanta, cum ar fi 'Any Desk', prin intermediul carora infractorii preiau controlul asupra datelor bancare si personale ale acestora”, au transmis oamenii legii.
Foto: freepik.com