Romanii au facut o demonstratie de obedienta de Paste. Culmea, fix la momentul potrivit
pandemieepidemiecoronaviruscovid 19
Sarbatorile Pascale din acest an s-au desfasurat intr-o maniera inedita pentru crestini si, in general, pentru orice membru al societatii din Romania, indiferent de apartenenta sa la vreun cult religios. Masurile de restrictie impuse de autoritati au tinut oamenii in case, acestia primind Sfanta Lumina sau Pastile la balcon sau la poarta, de la voluntarii Bisericii. Pastele a trecut, fara ca peste Romania sa se abata vreun scenariu apocaliptic. Surprinzator!
Nu-mi amintesc multe momente din ultimii 30 de ani in care romanul de rand sa fi dat dovada de atat de multa obedienta, in momentul in care era chiar o reala nevoie ca acest lucru sa se intample.
De obicei, noi actionam "pe dos". Cand trebuia sa ne razvratim, ne plecam capetele, si cand ar fi trebuit sa fim niste cetateni responsabili si ascultatori, atunci ne gasea rebeliunea si nemultumirea.
De data aceasta, romanul a ascultat. Ca a constientizat sau nu pericolul, ca s-a temut de amenzi sau de vreun scandal, el stie, cert este ca a stat in casa si nu a hoinarit pe la rudele de pana la gradul 7, pe care nu ii vazuse de 12 ani si cu care nu vorbise de 8, desi avea in plan sa ii viziteze de Paste.
Romanii au zis "bine, fie" si astfel, au fost demolate scenariile cele mai sumbre ale autoritatilor, care se asteptau la o explozie a numarului de noi infectari dupa Paste.
Evident, o crestere va fi, pentru ca au fost si cazuri izolate in care masurile nu s-au respectat, insa nu vom asista cu certitudine la o explozie de infectari.
Iar acest lucru este spre binele nostru, al tuturor, pentru ca asa reusim sa mentinem functional sistemul medical, care, in cazul unui val de imbolnaviri, ar putea fi suprasolicitat si chiar bagat in colaps.
Desfasurarea Sarbatorilor Pascale este apreciata si de Ludovic Orban, premierul Romaniei, care sustine ca totul s-a desfasurat in conditii "extrem de bune".
"Modul in care s-a desfasurat Sfanta sarbatoare de Paste a fost un mod extrem de pozitiv. As vrea sa transmit catre toti cetatenii romani, catre preoti, catre slujitorii Bisericilor care au sarbatorit Pastele aprecierea si respectul meu pentru modul exemplar in care au respectat regulile stabilite. Am trecut de un moment care putea sa fie foarte dificil si putea sa aiba consecinte negative. Cred ca sarbatoarea pascala s-a derulat in conditii extrem de bune si ca nu poate sa constituie baza unei cresteri a riscului de raspandire a virusului", a afirmat Orban, marti, la TVR.
Insa, demonstratia de forta si rabdare, pe alocuri si de intelepciune, facuta de romani de Paste va trebui reluata, pentru ca finalul epidemiei nu e aici. Nici macar nu am atins varful epidemiologic. Dupa varf, ar trebui sa observam o descrestere a numarului de cazuri de imbolnaviri si de decese, iar abia apoi sa ne gandim la relaxarea restrictiilor sociale, a mai spus premierul. Deci, mai e mult pana departe!
"Asta nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm, că trebuie să renunţăm la proverbul 'Paza bună trece primejdia rea', încă nu suntem la vârful epidemiei, încă trebuie să respectăm toate regulile, să respectăm toate măsurile care au fost luate de autorităţi pentru a continua această atitudine corectă de a ne feri de îmbolnăvire ÅŸi a-i feri ÅŸi pe cei din jurul nostru de riscul de îmbolnăvire", a explicat Orban.
Citeste si:
Relansarea economica a Romaniei se construieste acum si depinde inclusiv de comportamentul nostru de consum