Romania - copilul rebel al crizei energetice. Parca jucam in filmul NOI SI RESTUL EUROPEI
criza energetica
"Suntem plini de gaini si de miei", ca sa il parafrazam pe Ilie Moromete. Atitudinea autoritatilor de la Bucuresti este frapanta, in contextul crizei energetice actuale si mai cu seama a urgentei climatice preexistente si a banilor carora le ducem atat de mult lipsa in bugetul public.
In timp ce economiile de forta ale blocului anunta masuri demne de anii platii datoriilor externe ale Romaniei, din Epoca de Aur, Romania adopta o atitudine rebela, sfidatoare, ca sa nu spunem "tembela".
Parca jucam in filmul "Noi si restul Europei". De partea noastra, primarul general al Capitalei ne transmite ca la noi "nu exista masuri administrative. Masurile de bun simt, de a inchide becul cand iesi din camera" ... iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune ca "sigur ca si acum am putea stinge mai multe becuri, dar cred ca nu ne-am mai putea vedea".
In "restul Europei", lucrurile stau cam asa:
-
in Franta, magazinele care au aerul conditionat pornit sunt amendate cu 750 de euro, daca sunt prinse cu usa deschisa;
-
Germania stinge luminile de pe monumentele publice. Tot in Germania se opresc fantanile. De asemenea, dusurile de la piscinele municipale si salile de sport se fac cu apa rece.
-
Totodata, UE propune o reducere voluntara a consumului de gaz in bloc, cu 15%, dar unii analisti sunt de parere ca in iarna nu vom mai ramane la stadiul de "sugestie", ci va fi o regula general valabila. Planul UE de a reduce consumul vine in contextul in care gigantul energetic al Rusiei Gazprom sustine ca nu poate indeplini contractele de gaze cu blocul. Practic, rusii inchid robinetul, inainte ca Europa sa-si umple depozitele pentru iarna, motiv pentru care, pentru a se asigura ca trec cu bine de sezonul rece, economiile incep sa ia masuri de economisire energetica. Nu si noi si problema nu este ca nu le luam, ci ca pare ca tratam in ras aceasta criza energetica si s-ar putea sa ne trezim loviti in crestetul capului de intelepciunea populara, culmea, romaneasca: "cine rade la urma rade mai bine".
Realitatea este ca dramatizarea nu face bine nimanui si numai de declaratii panicoase nu am avea nevoie din partea autoritatilor, in niste vremuri oricum tulburi si incarcate de tensiune sociala, insa cineva trebuie sa spuna adevarul, sa si-l asume, sa actioneze in consecinta. Poate sa se sinucida politic, dar macar nu e ca o sinucidere din dragoste, e un sacrificiu. Doar ca nimeni nu o face.
Or, adevarul arata cam in felul urmator. Stam, intr-adevar, pe munti de resurse naturale, suntem foarte putin dependenti de energia ruseasca, ne putem asigura consumul intern, in cea mai mare parte. Prin urmare, "sa fie la ei acolo", noi ne vedem de ale noastre.
Doar ca, apeland la putina strategie, politicienii nostri ar fi putut profita in acest moment si ar fi putut implementa o strategie nationala de consum responsabil de energie si gaz, nu neaparat de frica faptului ca vor inchide rusii complet robinetul la iarna, ci din urmatoarele considerente:
1. solidaritate cu blocul comunitar;
2. economie la facturile consumatorilor;
3. limitarea risipei;
4. conservarea resurselor ;
5. imbunatatirea situatiei climatice;
6. tranzitia catre energie verde;
7. economisirea banilor publici.
De ce nu o fac? Explicatiile pot fi multe. De exemplu, poate ca avem prea multi bani la buget si nu suntem ca "saraciile" alea care sting becul cand ies din camera. Ca referinta, Ministerul Muncii a platit pentru energia consumata in primele sase luni ale anului cu 36% mai mult fata de aceeasi perioada din 2021, semn ca nici pe la Palatul Victoria nu se stinge lumina. Cine sa o stinga? Cam in ce univers un politician de talia unui ministru, unui sef de cabinet, intra intr-o camera a unei institutii publice si zice: "o, e lumina aprinsa, biata tarisoara, ia sa o sting eu". Sa fim seriosi!
Din proprie experienta, in clasele primare, doamnele profesoare nu ne lasau sa stingem lumina in sala de clasa cand mergeam la orele de sport, cursurile tinandu-se dimineata. Desigur, aveau si o explicatie: "cand veniti, ati uitat ca ati stins-o si nu mai vedeti la tabla". Cam aici suntem!
O strategie de economisire ne-ar aduce noua tuturor bani mai multi ce pot fi directionati catre scopuri mai nobile, nu e vorba doar de criza energetica actuala, e vorba despre consum responsabil, despre civilizatie.
Dar poate ca adevaratul motiv pentru care nu o facem nu este aroganta indestularii cu resurse si nici bugetul ticsit sau faptul ca uitam ca am stins lumina, asa ca mai bine o lasam naiba aprinsa, sa stim o treba, ci faptul ca liderilor nostri le e efectiv teama sa ne ceara astfel de masuri, fiindca generatia care a mai trait o data astfel de momente inca e in viata si alcatuieste mare parte din bazinul electoral al celor mai puternice partide politice din Romania ... or, cat timp pot tine stampila in mana, nu le poti spune sa stinga becul, poate uita ca l-au stins si isi pun stampila in frunte, in loc s-o puna pe buletinul de vot. Poti sa stii?!
In fapt, daca e sa ducem discuta un pic dincolo de granitele tarisoarei noastre, visul european, capitalist, contravine cu acest concept al "portiei", al inghititurilor mici, al rabdarii de frig, foame. Am fost invatati sa consumam, sa traim prin consum, sa ne identificam cu cat consumam, ce avem, cat de bine o ducem, avem astfel de repere inradacinate adanc in comportamentul nostru post-decembrist.
Si adecarul e ca, desi nu traim vremuri usoare, traim in cofort si noi si restul europenilor ... un confort la care prea putini poate ca sunt dispusi sa renunte, de dragul climei, al solidaritatii UE in fata Rusiei si alte deziderate care nu inseamna nimic, cand dorintele tale primare nu trec de pragul bucatariei sau caloriferului.
Or, dincolo de faptul ca exista un risc mare de escaladare a tensiunilor sociale, de rupere a solidaritatii UE si de revenire la un caracter nationalist, indidividualist in fiecare tara membra UE, daca poporul european nu trece cu bine de acest test al frigului din iarna lui 2022, blocul comunitar are o mare problema.