Romania si Canuta om Sucit
educatiesanatateprotectie socialacercetaredezvoltareflorin iordachecanuta om sucitcaragiale
Desi suntem la cea mai joasa cota din Europa la capitolele sanatate, educatie , investitie in cercetare si protectie sociala, alocam cel mai mic procent din PIB pentru aceste domenii sensibile
Sunt convins ca stiti povestea ‘Canuta om Sucit” a lui I.L.Caragiale. Destinul acestui om a fost sa faca totul “vicevercea” in viata. Dupa moarte, la 7 ani, i-au gasit corpul in cosciug, tot sucit.
Guvernele Romaniei se comporta, oarecum, precum “Canuta om Sucit” :
- avem cea mai mica speranta de viata din Europa si cea mai proasta stare de sanatate ? Atunci alocam cei mai putini bani din PIB pentru sanatate, din Europa;
- avem cel mai mare risc de saracie si de excluziune sociala din Europa ? Atunci alocam cei mai putini bani din PIB pentru protectie sociala.
- avem cel mai slab sistem educational – cei mai putini studenti, cel mai mare abandon scolar, cele mai slabe rezultate la testul international PISA , cea mai mica promovare la bacalaureat , cei mai multi tineri NEET (fara servici, scoala si formare profesionala)– atunci alocam cei mai putin bani din PIB pentru educatie, din Europa.
- suntem tara cea mai ineficienta la atragerea de talente si mentinere de talente pe teritoriul ei (penultimul loc in lume ) atunci alocam cei mai putini bani din PIB pentru R&D (cercetare -dezvoltare).
Ca sa nu spun si eu povesti, iata ultimele date .
Sanatate
- conform ultimelor date Eurostat Romania aloca cei mai putini bani pentru sanatate din UE – 5,1 % din PIB. Iata procentele de bani din PIB alocate de tari-surori : 8,5 % Bulgaria, 7,6 % Cehia, 7,2 % ngaria, 6,3 % Polonia
- suntem pe ultimul loc si la “cheltuieli cu sanatatea pe cap de locuitor, pe an “ : 388 euro . Surorile noastre aloca mai mult : Bulgaria ,504 euro; Polonia 684 euro ; Ungaria 757 euro.
- ne mentinem pe ultimele locuri si la cheltuielile pentru preventia medicala : 0,8 % din PIB, comparativ cu 4,1% pentru UK si Italia. Numai Cipru ne ia fata : 0,6%.
Educatie
- in UE se aloca, in medie, 4,9 % din PIB pentru educatie;
- Romania se plaseaza pe ultimul loc la finantarea educatiei, cu 3,1 %;
- Estonia, plasata pe locul trei in lume la eficienta sistemului educational (ultimul test PISA) aloca 6,1 % din PIB. Toate tarile-surori aloca mult mai mult decat noi, pentru educatie : Letonia, 6% ; Slovenia, 5,6 %; Lituania, 5,4%; Polonia, 5,2 %; Ungaria, 5,2 % ; Cehia, 4,9 %; Croatia, 4,7 %: Slovacia, 4,2 %; Bulgaria, 4 %.
Cercetare & Dezvoltare
- conform ultimului raport Eurostat, Romania aloca 0,48 % din PIB pentru Cercetare si Dezvoltare (R&D). Sub noi este numai Letonia, cu 0,44 %.
- media in UE a procentului din PIB alocat pentru R&D este de 2,03 %. Acum 10 ani, acest procent era in UE de 1,76 %. La noi, fata de acum 10 ani procentul a scazut – alocam 0,49 %.
Protectia sociala
- in UE, 25,8 % dintre oamenii cu varste intre 18 si 64 ani sunt ocupati si neangajati – ei sunt supusi riscului de saracie si excluziune sociala;
- in Romania 66,3 % dintre oamenii cu varste intre 18 si 64 ani sunt ocupati si neangajati – ei sunt supusi riscului de saracie si excluziune sociala;
- desi , dupa Bulgaria, suntem tara cu ponderea cea mai mare de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala, acordam cel mai mic procent din PIB pentru protectie sociala.
- in afara de faptul ca alocam cei mai putini bani din PIB, obtinem cea mai mica eficienta din Europa la utilizarea acestor bani - masurata ca diminuare a riscului de saracie si de excluziune sociala in urma transferurilor sociale , in comparatie cu rata saraciei si a excluziunii existenta inaintea transferurilor.
- aceste date au fost iobtinute de pe site-ul Monitorul social.
Concluzia ? Cand, doamne feri, unii maimari ai lumii de astazi isi permit sa ne critice, din varii motive, maimarii PSD-ului reactineaza taios si patriotic . Iata declaratiile lui Florin Iordache, seful comisiei pentru legile justitiei :
“ Este inadmisibil ca lumea civilizata sa se amestece in treburile noastre interne. Noi am castigat alegerile din 2016 si avem dreptul sa facem ce vrem. Putem chiar sa reintroducem dictatura daca situatia o va impune “ Profund gandit-a conu’ Iordache !