Romania, in topul tarilor cu cei mai multi tineri someri
somajeurostatstatisticalocuri de muncaexod creierecriza forta de munca
Un nou sondaj Eurostat scoate la iveala o realitate trista din Romanial. Potrivit expertilor europeni, tara noastra are printre cei mai multi someri tineri dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Potrivit Eurostat, cel mai mare procent de tineri someri il inregistreaza Italia, cu 28,9%. Pe locul al doilea se afla Bulgaria (20,9%) si Romania (20,6%). Datele au fost publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat), joi.
La polul opus se afla statele cu cele mai mici rate ale somajului printre tineri. Aici gasim urmatoarele tari: Suedia (8%), Olanda (8,4%), Luxemburg (9,9%) si Malta (10,1%).
In 2018, la nivelul intregii Uniuni Europene, aproximativ unul din sase tineri (16,5% sau in jur de 15 milioane) nu avea un loc de munca sau nu urma niciun program educational ori de formare.
Tot la nivelul Uniunii, diferenta dintre femei si barbati in ceea ce priveste NEET (Not in Education, Employment or Trening, respectiv tineri care nu au un loc de munca sau nu urmeaza niciun program educational ori de formare), lucrurile aratu astfel in 2018:
- femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 34 care nu aveau loc de munca si nu erau inscrise la niciun program de formare erau in proportie de 20,9%.
-barbatii aflati la aceeasi varsta, in aceeasi situatie profesionala, erau in proportie de 12,2% .
Analizand pe sexe nivelul profesional la varstele anterior mentionate, in Romania lucrurile arata astfel: procentul femeilor tinere care nu aveau in 2018 un loc de munca sau nu urmau niciun program educational ori de formare era de 28,9%, iar la barbatii tineri, de doar 12,8%.
Romania depaseste cu mult media europeana, mai ales in cazul femeilor tinere. Daca femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 34 nu au un loc de munca si sunt somere un UE in proportie de 20,9%, la noi procentul este de 28,9%. Si, din pacate, nu este unul exact.
Somajul a scazut in ultimii ani in Romania, dar nu ca o consecinta a prosperitatii economice, ci ca o urmare a faptului ca romanii parasesc tara. Diaspora romaneasca alcatuieste in acest moment aproximativ 5 milioane de persoane. Este un numar urias, care in mare parte, e alcatuit din tineri, din forta activa de munca, din oameni in floarea varstei.
Din acest consideret, procentul somajului real ar trebui sa fie mult mai mare, insa chiar si asa ar trebui sa dea de gandit guvernantilor nostri. De ce un procent atat de mare de tineri nu sunt incadrati in piata muncii si nici nu se califica profesional pentru a-si putea gasi un job pe viitor?