Romania fraudelor. Online si Offline
fraudainvatamanteducatieelevistudentiromaniapoliticieni
Cu totii am vazut stirea despre elevii de la Drept, exmatriculati din Facultate pe motiv ca au fraudat examenele online. Ei bine, pe mine nu m-a surprins. Ba chiar mi s-a parut de un firesc grotesc ce nu mi-a permis nici macar sa abordez tema in vreun articol, pana in secunda in care am vazut o alta stire: cea in care politicienii fraudau si ei votul in Parlament. Atunci am facut conexiunea: Elevii si studentii sunt oglinda societatii intregi. Cand esti tanar, vorba aceea, nelinistit si fara bani, cand esti in cautarea granitelor identititatii personale, cand ard teribilismul si superficialitatea in tine, iti alegi modele dintre cele de succes. Si le alegi gresit!
Nu il admiri pe profesorul ramolit care apare intr-un interviu pe un post cultural, si admine, cu jumatate de gura, ca dupa 40 de ani de catedra, zeci de lucrari de specialitate publicate si texte proprii care se studiaza in programa examenelor nationale, abia isi permite sa isi achite tratamentul medicamentos pe luna.
Nu te incurajeaza nici cand spune ca el se hraneste spiritual si ca nu il intereseaza valorile efemere ale vietii ... la fel de efemera si ea.
Nu. Tu, ca tanar, in primii tai ani de formare, te vei uita la alte posturi de televiziune, unde decadenta morala, incultura si impostura sunt promovate ca valori sociale de baza.
De acolo iti vei alege modele pentru ca ti se va parea "tare" sa reusesti sa intorci banii cu lopata, desi scoala ti-a ocupat cel mult 8 ani din viata.
Ti se va parea tare sa fii "om de afaceri" invartind doar tu stii ce afaceri, dar epatand financiar, sau sa fii politician, sa iti permiti sa te uiti de sus la fraierii pe care nu i-a dus capul decat sa stea prin scoli toata viata, in loc sa faca si ei niste banuti.
In momentul in care ai adoptat aceasta imagine si ai asociat-o cu una de succes, vei incepe adeziunea la ea.
Cum? Luand-o pe scurtatura, ca doar nu te vei speti mai mare invatand. N-ai vazut niciun smecher din asta sa dea pe afara de desteptaciune, si totusi a reusit. Tu de ce sa te chinui in cei mai frumosi ani ai vietii?
Scurtatura asta inseamna frauda. La fel cum ii vezi pe ei la televizor ba fugind din tara de vreo sentinta penala, ba votand multiplu prin Parlament, ba reusind magia de a ridica imperii din salarii de bugetari, asa si tu vei incepe sa iti furi caciula la examene.
In fond, ai nevoie doar de diploma aia sa ajungi cineva. Si, daca te mai gandesti putin, nici de aia n-ai nevoie. Prea multi din tara asta intai au ajuns "cineva", dupa care si-au facut rost de diploma.
Cam asta e mesajul pe care il percedpe un elev, un tanar intr-o Romanie in care primeaza "a avea", nu "a fi". Iar cine ajunge "sa fie", nu are, adesea, nimic in cap.
Citeste si: Pandemia ne arata ca nu doar sistemul de invatamant a esuat, ci si educatia de acasa