Romania dispare de pe harta? De la Revolutie, populatia a scazut cu 4 milioane, e alerta demografica
demografiecriza demografica
Situatia demografica a Romaniei starneste ingrijorari in randul statisticienilor, care ne prezinta niste cifre alarmante.
Pe fondul natalitatii foarte scazute, dar si al exodului de forta de munca, populatia Romaniei se diminueaza de la an la an. Daca vom merge in acest ritm, nu stim unde vom ajunge, daca vom mai ajunge undeva ...
Presedintele Institutului National de Statistica (INS), Tudorel Andrei, trage un semnal de alarma in acest sens si spune ca, pe parcursul ultimilor 30 de ani avem o scadere a
populatiei de aproape 4 milioane, iar daca ne comparam cu anul 1966 populatia Romaniei din 2021 este la nivelul celei din 1966.
"Piramida varstelor este un instrument foarte important pentru a vedea nu numai structura pe cele doua varste, dar care este impactul unor decizii politice, al unor schimbari politice sau al unor momente importante din istoria unei tari. Si aici practic ce ar trebui sa observam? In primul rand ca avem doua piramide. Avem piramida varstelor de la ultimele doua recensaminte si ce observam. Observam o scadere a bazei, deci practic o scadere a populatiei rezidente tinere atat la recensamantul din 2011 cat si la recensamantul din 2021", a completat oficialul INS.
In continuarea expunerii sale ce a avut loc la conferinta "Imbatranirea populatiei rezidente, un fenomen greu de oprit", specialistul a tinut sa faca o observatie importanta: "La recensamantul din 2021 baza este si mai mica si avem la nivelul populatiei de sub un an o scadere cu 18%. Aceasta cohorta poate sa creasca in perioada urmatoare intrucat veti vedea ceva. Efectul migratiei internationale, cel putin din perioada 2002 – 2013, 2014 este o perioada de varf, se concretizeaza in aceasta perioada prin copii nascuti in strainatate si inregistrati in Romania dupa o anumita perioada. Si veti vedea ca este posibil ca aceasta baza sa fie ameliorata in perioada urmatoare intrucat copii care s-au nascut in 2021 pot fi inregistrati si pot ramane in populatia rezidenta, ca si aici sunt doua categorii: ii inregistrezi dar pleaca si atunci sunt considerati persoane care migreaza sau sunt inregistrati si raman si atunci sunt persoane care raman in populatia rezidenta".
Un alt aspect subliniat de presedintele INS este acela ca populatia rezidenta din 2021 a scazut in raport cu 2011 cu 5,3%, iar in raport cu 2002 s-a micsorat cu 12,1%. Conform oficialului, reducerea populatiei rezidente este rezultatul a cel putin doua categorii de factori. Pe de o parte e vorba de tranzitia demografica, care este specifica oricarei tari. S-a incercat reducerea ei in anul 1966 si in 1990 automat aceasta a fost reluata. Iar al doilea factor este cel al migratiei internationale, pe cele doua categorii: factori economici si posibilitate de mobilitate a persoanelor si probleme legate de aspecte culturale.
Vorbim despre 19,05 milioane de persoane ce reprezinta populatia rezidenta a Romaniei, din care 9,8 milioane de sex feminin, adica 51,5%. Acestea sunt cifrele provizorii in urma recensamantului din 2021, potrivit INS.
De altfel, mai subliniaza acesta, indicele de imbatranire demografica s-a inrautatit. Daca in 2011 era putin peste 100, acesta ajuns la peste 120 la recensamantul din 2021.