Criza provocata de pandemia de coronavirus se resimte puternic fara doar si poate si la nivelul buzunarelor oamenilor de rand, ultimele analize demonstrand ca exista schimbari semnificative aparute in ultima perioada in ceea ce priveste comportamentul de consum. In ciuda faptului ca politicienii vorbesc parca din ce in ce mai des despre bunastare si despre cresterea veniturilor, oamenii prefera sa fie mult mai precauti atunci cand vine vorba de cheltuieli, acestia indreptandu-si atentia in special catre acele alimente de baza de care au neaparata nevoie pentru traiul de zi cu zi.
Si atunci cand vorbim despre alimente de baza vorbim in primul si primul rand despre paine, un produs care nu lipseste de pe masa niciunui roman. Ei bine, statisticile publicate de Eurostat la inceputul acestei saptamani ne arata ca preturile la paine din tara noastra au fost in 2019 cele mai mici din intreaga Uniune Europeana. Conform acestor date, preturile din Romania au fost aproape de jumatate in raport cu media din Uniunea Europeana!
Potrivit datelor publicate de Eurostat, cele mai ridicate preturi ale painii si ale cerealelor au fost raportate in Danemarca, acolo unde vorbim despre un plus de 51% in raport cu media Uniunii Europene. Nici in Austria nu sunt preturi foarte mici la paine, aceasta fiind mai scumpa cu 33% in comparatie cu media UE. De asemenea, preturi peste medie mai sunt consemnate in Luxemburg si Finlanda, ambele avand un plus de peste 25% fata de media europeana.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, cele mai mici preturi la paine si cereale au fost raportate in Romania, preturile de aici fiind cu 47% sub nivelul Uniunii Europene. De asemenea, painea este destul de ieftina si in Bulgaria, preturile de acolo fiind cu 35% sub nivelul european raportat in 2019. Totodata, datele celor de la Eurostat ne mai arata si ca painea din Romania este chiar mai ieftina si decat in alte state balcanice, care nu sunt membre ale blocului comunitar european. Mai exact, in tara noastra au fost consemnate preturi mai mici la paine si la cereale decat in tari precum Macedonia de Nord, Albania, Serbia sau Bosnia.
Tot in Romania au fost inregistrate in 2019 si cele mai mici preturi la carne din intreaga Uniune Europeana, conform datelor publicate de cei de la Eurostat. Astfel, pretul mediu al carnii din tara noastra a fost cu 37.3% sub media Uniunii Europene. Preturi mici la acest capitol au mai fost inregistrate si in cazul altor state est-europene: Polonia (pret mediu cu 36.7% sub nivelul european), Bulgaria (33.8%) sau Lithuania (29.9%). In ceea ce priveste tara noastra, situatia din anul 2019 este identica cu cea raportata cu un an in urma!
Cele mai scumpe preturi la carne au fost inregistrate insa in Austria, preturile de acolo fiind cu 45% peste nivelul mediu inregistrat in Uniunea Europeana. De asemenea, preturi cu mult peste media europeana au mai fost inregistrate si in Luxemburg (41%), Franta (31%) si Olanda (27%).
Potrivit datelor publicate de specialistii din cadrul Institutului National de Statistica, greutatea animalelor si pasarilor destinate sacrificarii pentru consum a crescut in anul precedent cu 7.8 procente la ovine si caprine, respectiv cu 7.5% la pasari. In schimb, greutatea animalelor a scazut cu 7.5% la porcine, respectiv cu 4.8% la bovine. In primul trimestru al acestui an, tara noastra a importat peste 118 milioane de tone de carne si a exportat numai 27.6 tone de carne.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si