Romance scam - Inimi frante si conturi golite
romance scaming bank
Ingeniozitatea escrocilor pare sa nu aiba limite. INK Bank atrage atentia asupra unei forme de inselaciune care iti poate goli conturile si te poate lasa, in egala masura, si cu inima franta. Este vorba despre Romance scam.
Poti ramane fara bani in conturi, dar si cu inima franta, daca nu esti atent la persoanele cu care interactionezi in mediul virtual.
Romance scam este o forma de inselaciune care functioneaza, aparet, extrem de simplu, dar care reuseste sa acapareze cu totul victima, si sa o faca sa devina confuza, crezand in toate vorbele celui ce urmeaza sa o escrocheze.
Escrocii cibernetici ''fileaza'' victimele pe platformele sociale. De obicei, aleg persoane singure, care par vulnerabile si stabilesc o conexiune cu acestea.
Pentru ca victimele sa prinda incredere in escroc, acesta isi atribuie o identitate falsa cu statut social important. Pretinde, de exemplu, ca este cadru militar, pentru ca victima sa aiba impresia ca discuta cu o persoana de incredere, care nu ii poate face vreun rau.
Discutiile se poarta exclusiv in scris, pe platformele sociale, escrocii evitand sa accepte apeluri video, dar trimitand frecvent documente si fotografii care sa ii intareasca victimei increderea in ei. De asemenea, folosesc o sumedenie de tertipuri prin care se scuza ca nu pot comunica si video, spunand, spre exemplu, fie ca au telefonul defect, fie ca serviciul pe care il au nu le permite o astfel de interactiune.
Odata relatia si raportul de incredere concretizate, persoana vizata are toate sansele sa devina victima, ramanand fara bani, dar si cu iluzia unei iubiri care nu se va infaptui niciodata.
Din acel moment schema poate fi aplicata
''Din acel moment schema poate fi aplicata. Aceasta poate consta in solicitarea de documente personale, date bancare, fotografii compromitatoare sau chiar transferul banilor intr-un cont indicat de infractor. In situatia in care infractorul cere bani direct, acesta va incepe cu sume mici, invocand o situatie de maxima urgenta, precum transportul pana la victima pentru a fi impreuna, implinirea unui proiect sau chiar salvarea vietii.
Odata ce va primi primul transfer, infractorul va continua sa ceara din ce in ce mai multi bani. In final, daca victima refuza sa mai trimita o noua transa, acesta recurge la santaj, inclusiv emotional, sau nu mai raspunde in aplicatii de mesagerie cu totul'', arata ING Bank.
''Suplimentar, infractorul poate folosi informatii obtinute pentru a crea identitati false, pentru accesarea conturilor bancare, folosind datele de pe card pentru cumparaturi fara voia victimei sau chiar poate folosi informatiile si materialele compromitatoare de la victima, pentru a o santaja si a obtine bani'', mai precizeaza ING.
Autoritatile recomanda persoanelor care se afla in aceasta situatie sa nu se jeneze si sa apeleze la organele legii: Sa nu ezite, sa depuna plangere scrisa la Politie si sa anunte banca in cazul in care au furnizat date bancare.
Cum te poti proteja?
-
Fa-ti temele. Cauta informatii despre identitatea celui care te contacteaza online din mai multe surse. Uneori, o simpla cautare pe Google te poate salva.
-
Cere ca discutiile sa se desfasoare prin video, pentru a putea stabili ca persoana este cine spune, in ciuda fotografiilor cu documentele pe care le trimite. Refuzul persoanei respective ar putea fi un mare semn de intrebare, chiar daca invoca motive precum o camera nefunctionala a telefonului / laptop-ului.
-
Nu oferi niciodata datele tale tale bancare, adica datele cardului, numele utilizatorului, parole sau pin. Acelasi sfat este valabil si pentru documente personale, cum ar fi copii ale actelor de identitate.
-
Evita sa transmiti materiale compromitatoare, care ar putea fi folosite pentru a te santaja.
-
In cazul in care urmeaza sa te intalnesti in persoana cu cineva cu care ai avut contact doar prin retelele de socializare, spune prietenilor si familiei unde si la ce ora te vei intalni.