Revoltele din Orientul Mijlociu si Nordul Africii: ultimele evolutii
orientul mijlociulumea arabaprotestelibiaegiptyemensiriadrepturile omuluifemei
Demonstratiile au cuprins aproape intreg Orientul Mijlociu si Nordul Africii. Cititi mai jos ultimele evolutii ale evenimentelor din fiecare tara, conform relatarilor CNN.
LIBIA
Membrii NATO au cazut de acord duminica sa preia intreaga coordonare a misiunii militare in Libia. Ambasadorii NATO au aprobat in unanimitate un plan intitulat "Zona de excludere aviatica plus" care le va permite sa-i protejeze pe civili, dar si sa intareasca embargoul armelor si zona de excludere aviatica.
Sase explozii si focuri de trasoare s-au facut auzite duminica seara in Tripoli.
Avioanele franceze au atacat duminica vehiculele blindate, dar si depozitele de arme din regiunile Misrata si Zintan, conform Ministrului francez al Apararii.
Rebelii libieni au continuat sa inainteze spre vest, preluand controlul operational al doua orase importante, Ras Lanuf si Brega. Fortele rebele le-au spus eclor de la CNN ca foretle loiale lui Muammar Gadhafi s-au retras din orasul Ras Lanuf, care a scapat aproape nevatamat. Duminica nu s-au mai semnalat confruntari.
Misrata a stat sub asediu 11 zile consecutive.
Secretarul Departamentului de Aparare al SUA, Robert Gates, a spus la postul CBS ca "nu cunoaste cazuri de victime in randul civililor in urma atacurilor aeriene".
Delegatia libiana care a participat la intalnirea Uniunii Africane din Etiopia a spus vineri ca Libia doreste incetarea focului si e gata sa lase Uniunea sa monitorizeze acest lucru. Mohammed al-Zwai, purtator de cuvant al Adunarii Poporului Libian a spus ca situatia din tara lui este o problema strict africana si ar trebui rezolvata de Uniunea Africana.
Peste 351.000 de oameni au parasit Libia de la inceputul protestelor, conform unei agentii pentru refugiati din cadrul ONU.
SIRIA
Siria va renunta la legea martiala care este impusa de 50 de ani, conform declaratiilor de duminica ale unui oficial al guvernului. Dar Reem Haddad, purtator de cuvant al Ministerului sirian al Informatiilor, a precizat ca este prea devreme sa spuna cand se va intampla acest lucru. Legea ii permite guvernului sa aresteze preventiv si sa arunce prizonierii in inchisoare fara a-i lasa sa depuna plangere si fara a le permite sa fie reprezentati de aparare la proces.
Presedintele sirian, Bashar al-Assad, este asteptat sa se adreseze natiunii, in mijlocul protestelor din ultimele zile in care s-a deschis focul asupra demonstrantilor.
Agentia de stiri oficiala, SANA, citand o sursa neoficial, a spus ca atacurile "gastilor inarmate" din Latakia din ultimele doua zile a dus la moartea a 10 membri din fortele de securitate si civili. SANA a raportat ca 200 de persoane, majoritatea politisti, au fost ranite.
SANA a informat duminica cum ministerul de interne a facut un apel pentru ca oamenii sa nu raspunda la chemarea la demonstratii anuntate a se desfasura in piata Umayyad,cea mai mare si cea mai importanta din Damasc. Televiziunea de stat a raportat, la randul ei, ca guvernul ii avertizeaza pe oameni sa participe la proteste.
Vineri au izbucnit proteste violente, zeci de oameni fiind ucisi in si in jurul orasului Daraa.
"Situatia din Siria s-a inrautatit considerabil in ultiam saptamana, s-a inceput folosirea munitiei de razboi si a gazului lacrimogen, iar autoritatile au ucis cel putin 37 de oameni in Daraa, inclusiv doi copii", a spus Rupert Colville, un purtator de cuvant al Biroului pentru Drepturile Omului de la Natiunile Unite.
Guvernul SUA condamna violentele din Siria, iar secretarul de presa al Casei Albe, Jay Carney, a spus vineri ca vor incepe sa-si face pozitia din ce in ce mai cunoscuta.
YEMEN
Fortele de securitate yemenite au precizat ca luptele pe care le-au dus cu membrii al Qaeda, in ultimele doua zile, s-au soldat cu victime de ambele parti.
Trei "teroristi al Qaeda au fost ucisi" si alti sase arestati in Lawdar, conform agentiei oficiale de stiri. Duminica, sapte soldati yemeniti au fost ucisi si alti cativa raniti, cand au fost atacati la Mareb. Atacul a avut loc la un centru militar din estul capitalei.
Dupa luptele de sambata, guvernul a anuntat ca va semna masuri serioase care sa invinga instabilitatea din tara.
Duminica, presedintele Ali Abdullah Saleh a spus ca nu va mai face alte concesii, desi declarase anterior ca "este pregatit sa demisioneze, pastrandu-si respectul de sine si demnitatea, chiar si in doua ore".
IORDAN
In timpul confruntarilor din Amman de vineri au fost ranite 62 de persoane si 52 de membri ai fortelor de securitate, conform Directoratului General de Securitate.
Autoritatile spun ca politia a incercat sa separe cele doua grupruri, dar au fost coplesite, controland situatia ceva mai tarziu.
Ministrul de Externe, Nasser Judeh, a spus ca "lucrurile au iesit de sub control". A precizat ca tara are o conducere care va initia reforme.
Multi dintre protestatari cer o monarhie constitutionala, pentru ca regele sa aiba mai putine puteri. Sunt, de asemenea, suparati si din cauza coruptiei.
BAHRAIN
Autoritatile din Bahrain au predat trupurile a doi oameni ucisi in timpul confruntarilor dintre protestatari si fortele de securiate ale guvernului, conform unui jurnalist din Manama.
Vineri, demonstratiile din zonele rezidentiale din afara capitalei Manama au fost insotite de vehicule blindate si monitorizate si din aer, de aviaone de vanatoare.
Organizatia Human Rights Watch a avertizat Bahrain-ul sa inceteze "campania de arestari" a medicilor si activistilor pentru drepturile omului. sase astfel de persoane au fost intemnitate in timpul saptamanii. Guvernul a negat existenta unei astfel de campanii.
Regele Hamad a spus saptamana trecuta ca regatul se confrunta cu un plan strain de destabilizare, dar nu aprecizat entitatea vinovata.
ARABIA SAUDITA
Fortele de securitate au arestat cateva persoane care demonstrau duminica. Martorii oculari declara ca in jur de 100 de persoane s-au adunat apoi pentru a cere eliberarea rudelor.
EGIPT
Secretarul Deparamentului american al Apararii, Robert Gates, a venit miercuri pentru prima vizita oficial in Egipt, dupa plecarea lui Hosni Mubarak.
Vizita urmeaza ddupa referendum-ul de saptamana trecuta cand s-au votat in majoritatea amendamentele constitutionale care organizeaza traseul alegerilor parlamentare din iunie.
Un raport publicat saptamana aceasta de Amnesty International descrie tratamentul injositor la care au fost supuse 17 femei care au participat la marsul din 9 martie. Soldatii le-au batut, le-au aplicat socuri electrice, le-au fortat sa demonstreze ca sunt virgine si le-au amenintat ca le acuza de prostitutie. Armata neaga torturile, dar confirma cele 17 arestari.
Unii activisti protesteaza impotriva unei noi legi a consiliului militar care conduce temporar Egiptul care ar putea transforma demonstratiile intr-o infractiune pedepsita cu inchisoarea si amenzi usturatoare.
TUNISIA
In doar doua luni, in aceasta tara s-au creat peste 30 de partide politice.
MAROC
Ministrul marocan de externe, Taib Fassi Fihri, s-a intalnit joi cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si a discutat despre situatia din lumea araba, in special din regiunea Maghreb, relateaza o agentie oficiala de stiri din Maroc.
Fihri a spus miercuri ca a propus reforme constitutionale care vor intari separarea puterilor si vor ajuta Marocul sa creasca. Comitetul insarcinat cu revizuirea constitutiei ii va inainta regelui propunerile in iunie. Acestea vor fi apoi supuse votului public.
CELELALTE TARI
Demonstratii sporadice au avut loc, in ultimele saptamani, si in Algeria, Djibouti, Oman, Kuwait si Sudan si in teritoriile palestiniene.