Retelele sociale au conectat lumea, dar au indepartat oamenii
retele socialefacebookinstagramtwitter
Facebook, Instagram, Twitter ... sunt numele retelelor sociale pe care miliarde de oameni le utilizeaza zilnic. Ne-au oferit iluzia apropierii unora fata de ceilalti, insa care este adevarul din spatele acestor aparente beneficii?
Destramarea. Acesta este crudul adevar care se ascunde in spatele retelelor sociale. Ne bucuram de faptul ca avem posibilitatea de a ne conecta cu oameni din toate colturile lumii. In timp real facem schimb de mesaje, videoclipuri si fotografii. Folosim emoticoane care sa ne transmita starile emotionale si ne exprimam gandurile si opiniile prin zeci de randuri si caractere scrise intr-o casuta de mesaje.
Stam cu privirea atintita in monitoarele telefoanelor o mare parte a zilei si am devenit din ce in ce mai preocupati de imaginea noastra virtuala.
Aproape ca nici nu mai conteaza ce facem si ce simtim in realitate, ci doar ceea ce expunem in mediul virtual. Nimeni nu pubica pe retelele sociale aspectele negative ale vietii, dar acestea exista pentru toata lumea. Oamenii publica evenimentele fericite, publica reusitele, succesele si realizarile din viata lor. Oamenii par fericiti pe
Facebook, insa acesta sa fie oare adevarul?
Toata lumea arata bine, calatoreste si se distreaza in cele mai interesante locuri? Bineinteles ca nu. Fericirea si frumusetea transpusa pe retelele sociale este relativa, uneori adevarata si cu baza reala, uneori doar o proiectie pentru a servi lumii.
Citeste si:
Sfarsitul unei ere: Adio, Yahoo Messenger
Specialistii atrag atentia asupra acestui aspect, subliniind faptul ca verificarea cu frecventa mare a paginilor sociale ale prietenilor nostri sau ale cunoscutilor poate atrage anxietate sau chiar depresie, poate duce la formarea unui sentiment de inferioritate, omul avand tendinta de a-si compara viata sa reala, cu ceea ce expun ceilalti in mediul virtual.
Evident ca intervin neconcordante, pentru ca in mediul online toata lumea pare implinita si realizata, iar atunci se descatuseaza adevarate drame in sufletul si mintea umana.
Pe de alta parte, retelele sociale dezbina oamenii, care, desi pot comunica instant indiferent de timp si distanta, uita sa acorde atentie celor pe care ii au in jurul lor in viata reala. Odata cu evolutia retelelor sociale, in tot mai multe cupluri se contureaza un nou motiv de gelozie si, implicit in unele cazuri, de despartire.
Partenerul de viata devine gelos pe activitatea online a celuilalt si interpreteaza poate gresit anumite actiuni virtuale ale acestuia. In lipsa maturitatii emotionale si a comunicarii in cuplu, aceste mici probleme pot insemna sfarsitul unei relatii.
Citeste si:
Somaj 2018: Cum pot obtine indemnizatia absolventii de liceu si facultate
De asemenea, retelele sociale contribuie din ce in ce mai mult la izolarea sociala a oamenilor. Majoritatea utilizatorilor Facebook, Instagram si Twitter nu pot desfasura aproape nicio activitate fara telefonul mobil. Indiferent ca iau masa cu prietenii, merg la concerte, film, teatru sau petrec momente in familie, telefonul le capteaza atentia si devin deconectati de la evenimentele si discutiile din viata reala.
Bineinteles ca aceasta atitudine poate genera un conflict sau pur si simplu poate conduce la racirea relatiilor interumane.
Retelele sociale au avantaje nenumarate, insa folosite excesiv, acestea se transforma in inamici pentru oamenii care uita sa isi traiasca in primul rand viata reala, apoi sa se preocupe de mediul virtual.
Citeste si:
Google Translate a imbunatatit modul de functionare offline al aplicatiei pentru mobil
Sursa foto: pexeles.com