Realitatea dura din Romania: adultii sunt analfabeti financiar, iar copiii sunt analfabeti functional
analfabeti financiaranalfabeti functionalsaracie
Ne tot intrebam de ce ne tot zbatem in malaxorul nesansei, cand raspunsurile sunt chiar sub nasul nostru: societatea pare sa se deterioreze, ne lipsesc bazele educationale si parca din acest punct de vedere asistam la o deteriorare mai dura si accentuata ca in orice alt moment al istoriei. Ne pierdem valorile, le inversam si nu mai punem pret pe demnitate, cunoastere, respect de sine si pentru cei din jur. Tot ce candva asigura armonia individuala si colectiva pare perimat.
Diferite sondaje ne arata in cifre cat de grava e situatia in societatea noastra care colcaie din fasa de analfabeti functional si la maturitate de adulti incapabili sa inteleaga concepte economice simple ce i-ar ajuta sa aiba un trai mai bun, macar unul decent.
30% dintre romani sunt analfabeti financiar, potrivit Eurobarometrului de anul acesta dedicat educatiei financiare.
10% dintre romani au competente financiare, sustine Claudia Petrescu, cercetator senior la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), parte din Academia Romana.
De asemenea, potrivit testelor PISA, 40% dintre elevi sunt analfabeti functional.
Romania, condamnata la saracie economica si cognitiva?
“Am vazut ca Eurobarometrul de anul acesta dedicat
educatiei financiare ne arata ca 30% dintre romani sunt analfabeti financiar. Si am zis ‘ok, nu stam bine’. Nu stam bine pentru ca suntem tara cu cel mai mare procent de adulti care nu au competente financiare din Europa, dar suntem obisnuiti sa fim la coada clasamentului pe statisticile europene. Doar la digitalizare dam foarte bine, avem retea foarte buna, dar stam prost la competente digitale. Si acolo cumva compensam. Culmea este ca, desi avem acest procent, 51% dintre romani considera ca au cunostinte financiare mai bune decat conationalii lor si am zis ‘bun, undeva este o problema, deci nu stam bine, dar ne vedem mult mai bine decat stam in realitate’.
Si, pe langa Eurobarometru, ne-am uitat la studiul facut de Institutul de Economie Mondiala, care ne spune ca de fapt maxim 10% dintre romani au competente financiare, deci procentul era si mai mic. Bun. Studiul acesta sta la baza elaborarii Strategiei pe educatie financiara, strategie de care domnul secretar de stat spunea ca este in consultare publica. Din pacate, sta in consultare publica de cam mult timp, poate o si vedem implementata, sa si vedem ca se intampla lucruri”, a spus Claudia Petrescu, cu prilejul lansarii Raportului de Politica Publica “Educatia financiara – intre necesitate si oportunitate”.
Foto: freepik.com