Razboiul informational e aici! Avertismentul unui decan de la SNSPA. Dezinformarea, propaganda si atacurile cibernetice fac parte din razboiul pentru influenta geopolitica
dezinformarepropagandageopoliticaatacuri cibernetice
Razboiul pentru influenta geopolitica nu mai este doar o metafora. Este real, prezent si cat se poate de periculos pentru noi toti. Dezinformarea, propaganda, atacurile cibernetice si colectarea de date nu mai sunt doar incidente izolate, transformandu-se de-a lungul timpului in tactici coordonate folosite pentru a manipula, destabiliza si obtine control in spatiul international. Avertismentul vine de la Alina Bargaoanu, decan in cadrul SNSPA, care a vorbit recent la Digital Innovation Summit Bucharest despre natura profunda si sistemica a acestui tip de conflict.
Potrivit decanului SNSPA, lumea se confrunta simultan la aceasta ora cu cinci forme de conflict: comercial, tehnologic, financiar, militar si informational. Iar acest ultim front, razboiul pentru influenta geopolitica, este cel mai subtil si, poate, cel mai greu de contracarat. Dezinformarea nu mai este astazi un simplu fenomen online – este o arma strategica folosita cu precizie, care influenteaza perceptii, polarizeaza societati si submineaza institutii.
Cum poate fi contracarat acest fenomen
In fata acestui tip de agresiune, solutiile individuale nu se mai dovedesc a fi suficiente. Alina Bargaoanu atrage atentia ca raspunsul trebuie sa fie sistemic, coordonat intre institutii, experti, state si societate civila. Nu e vorba doar de combaterea propagandei, ci de construirea unei reziliente colective reale, care sa nu se limiteze la “concursuri de frumusete” intre tari mai mult sau mai putin pregatite.
Claudia Nicolae, director general
Agerpres, a vorbit recent si despre rolul vital al jurnalistilor in combaterea dezinformarii, dar si despre limitele lor. Nu se poate pretinde ca un jurnalist sa fie expert in toate domeniile, mai ales cand tehnologia si complexitatea atacurilor cresc exponential. De aceea, este important ca presa sa fie sprijinita de institutii, ONG-uri si experti, intr-un efort colectiv de verificare a informatiilor si mentinere a unui spatiu public curat.
Tehnologia, reglementarea si educatia – pilonii apararii
Combaterea
propagandei si a dezinformarii din razboiul pentru influenta geopolitica presupune mai mult decat reactie rapida. E nevoie de tehnologie inteligenta, de reglementari clare si de un sistem educational care sa formeze gandire critica. Increderea publicului se castiga greu si se pierde repede. Tocmai de aceea, institutiile de presa, dar si cele publice, au responsabilitatea de a livra informatii curate, verificate, si de a crea un cadru de incredere.
Concluzia panelului de la DISB 2025 este clara: razboiul pentru influenta geopolitica trebuie vazut in ziua de astazi drept o realitate care influenteaza direct democratiile, economia si securitatea nationala. Romania, ca stat membru al UE si NATO, nu poate trata superficial acest fenomen. Este timpul pentru actiune, pentru coerenta institutionala si pentru o viziune strategica pe termen lung.
Citeste si: Cum poate Romania profita de pe urma crizei tarifelor lui Trump. Apar oportunitati ireale pentru noi!
Sursa foto: pixabay.com