Putem trai fara sa muncim?
muncaangajatirelaxareviata personaladezvoltare personala
De secole bune, munca regulata, dupa un program, face parte din viata noastra si a ajuns, practic, sa ne defineasca. E un lucru evident, dat fiind ca primul lucru pe care vrem sa il aflam despre orice noua persoana pe care o cunoastem este cu ce se ocupa. Doar ca unii specialisti cred ca, in contextul in care din ce in ce mai multe activitati sunt realizate de roboti, munca rezervata oamenilor va disparea incet-incet si vom intra in asa-numita post-work society, in care nimeni nu va mai munci.
In 1928, celebrul economist John Maynard Keynes a prezis ca peste 100 de ani, adica in 2028, oamenii vor munci doar 3 ore pe zi si ca restul timpului si-l vor dedica
activitatilor recreative.
Apoi, in 1980, sociologul francez Andre Gorz, observand cum fabricile sunt din ce in ce mai mult populate cu roboti, a prezis ceva asemanator, spunand ca eliminarea muncii umane este deja un proces in desfasurare, a carui gestionare se va afla obligatoriu pe agenda oricarui guvern in deceniile urmatoare.
Si intrucat aceste previziuni nu au fost facute de niste neaveniti, este clar ca ele trebuie luate in considerare. Cu atat mai mult cu cat, in ritmul cum evolueaza lucrurile, e limpede ca tehnologia are capacitatea de a elimina mare parte din activitatile umane, atat fizice, cat si intelectuale.
Ceea ce inseamana ca, macar teoretic, societatea post-work este perfect posibila.
Intr-o astfel de societate, oamenii chiar nu vor mai munci, pentru ca nu va mai fi nevoie, vor beneficia de mult-trambitatul
unconditional basic income (un fel de ajutor social pe care il vor primi permanent, fara nicio obligatie) si vor trai fix cum vor dori, cu activitati 100% relaxante. Tehnologia ii va hrani, imbraca, distra.
Va fi o societate in care nimeni nu va mai avea ceva de facut, de rezolvat, de inovat si in care toti isi vor petrece timpul gradinarind, pictand tablouri, experimentand noi retete de mancare sau incercand sa isi creeze lumi paralele prin intermediul dispozitivelor de realitate virtuala.
Iar asta nu suna deloc bine, e un scenariu sumbru, care cam seamana cu sfarsitul evolutiei pentru specia umana. Si partea proasta este ca pare destul de plauzibil ca el sa se materializeze in, sa zicem, urmatorii 50 de ani.
Dar, din fericire, doar pare. Realitatea e ca oamenii mai au multe de facut – de eradicat boli, de eliminat foametea, de rezolvat problema incalzirii globale, de cucerit alte planete – chestiuni in care robotii ii pot doar ajuta, nu si inlocui. Cine stie ce provocari sau, mai bine spus,
oportunitati vor aparea in viitor? Poate ca explozia tehnologica actuala – de ce nu? – are doar rolul de a ne permite sa descoperim aceste noi oportunitati.
Citeste si:
Poate fi considerata greva salariatilor un caz de forta majora?
Sursa foto: www.pexels.com