Profesorii romani, blamati ca fac meditatii si castiga bani EXTRA: Muncim si platim taxe pentru acei bani, se apara cadrele didactice
profesoricadre didactice
In redactia noastra tocmai a ajuns o scrisoare comuna, semnata de cateva cadre didactice din Bucuresti si judetul Ilfov, care vor sa isi faca auzita nemultumirea cu privire la un nou concept care prinde contur in mentalitatea colectiva, dar si in randul politicienilor.
Profesorii, titulari pe posturi la licee teoretice si care predau materii de interes pentru Bacalaureat, in special limba romana si matematica, spun ca anul in ultimele saptamani au primit mai multe mesaje negative si atitudini dezaprobatoare, cat in, poate, 10 ani de "catedra".
Motivul? "De cand am inceput sa semnalam neregulile din sistem, in special cele privitoare la nerespectarea Legii Salarizarii, oamenii din jurul nostru, toate celelalte profesii, efectiv au inceput sa ne blameze. Ne spun ca nu meritam oricum majorarea salariala promisa si legiferata, dar amanata. Ne reproseaza faptul ca sustinem ore de pregatire suplimentara si ca din acestea ne rotunjim bine veniturile".
Profesorii isi asuma meditatiile pe care le dau si recunosc faptul ca veniturile castigate prin aceste ore de pregatire, la domiciliu, sunt declarate la ANAF, platind contributii suplimentare pentru ele. Problema pe care o semnaleaza acestia este ca societatea nu le apreciaza efortul si, mai mult decat atat, nu e constienta ca acei bani "extra" sunt castigati nu stand degeaba, ci alocand timp si resurse suplimentare orelor respective.
"Daca am fi castigat acei bani fara sa depunem niciun efort, nu era o problema sa fim atat de aspru judecati. Dar dupa 6 ore la liceu, vin acasa, daca am timp mananc repede ceva, interactionez cateva minute cu copilul meu si astept elevii la pregatire. Dupa doua ore cu ei, sunt epuizat. Nu e usor sa pregatesti trei elevi pentru admitere la ASE", spune Cornel G., profesor de matematica.
In cele din urma, o alta nemultumire a cadrelor didactice este aceea ca imaginea profesorului este una din ce in ce mai lipsita de respect si apreciere, atat din partea elevilor, cat si a parintilor si a societatii in general. Profesorii nu mai sunt vazuti cu respect, nu mai sunt ascultati si nici nu se mai pune pret pe munca, pe dedicarea, pe implicarea lor, pe ei ca valori ale societatii si ca puncte de reper in evolutia intelectuala si, de ce nu, morala, a unei societati.
"Unor colegi, elevii le-au dat cu catalogul in cap"
"Am auzit de cazuri in care colegilor li s-a dat, la propriu, cu catalogul in cap de catre elevi. Aceste comportamente vin de acasa, unde elevii aud expresii de genul <parlitul ala de profesor, vorbesc eu cu el, cum a indraznit sa iti puna nota 4>, Indisciplina si haosul caracterizeaza mentalitatea generatiilor de astazi. Nu spun ca in urma cu doua-trei decenii totul era lapte si miere, fiecare perioada are propriile ei neajunsuri, dar tinerii de astazi si-au pierdut reperele morale si statul, mass-media, societatea, nu ii ajuta deloc sa si le recupereze. Din contra! Asistam la o dezumanizare, la o depreciere a valorii si apreciere a imoarlului, ceva fara precedent in istorie, din punctul meu de vedere", atrage atentia Marcela. Voica P., profesor de biologie.