Profesor in Romania: din salariu, mananc zilnic de 16 lei. Daca ai cel mai inalt grad, mananci de 20 de lei in plus
profesoriinvatamantelevimeditaliisalarii profesori
Situatia cadrelor didactice de la noi din tara ii determina pe multi dintre angajati sa vorbeasca deschis despre cat de dificil isi duc zilele, in aceste vremuri marcate de scumpiri fulgeratoare, la toate bunurile si alimentele de larg consum.
Tot mai multe sunt vocile din randul
profesorilor romani care trag semnalul de alarma si isi striga disperarea, in speranta ca actorii politici ii vor auzi si le vor suplimenta "bruma de bani" pe care o primesc, asa cum se refera multi dintre ei la leafa lunara de dascal.
In Romania, atat profesorii debutanti, cat si aceia care au grade mai inalte si experienta mai mare la catedra, au salarii modeste, iar fara sporuri de abia depasesc 2.000 de lei in primul caz si 3.000 in cel de-al doilea.
Dascalii spun ca, pana acum, au reusit cat de cat sa se descurce: "Datorita salariului sotului, am reusit sa adunam venitul de care avem nevoie, ca sa intretinem locuinta, sa ne hranim si sa ne tinem cei doi copii la scoala, unul dintre ei la Facultatea de Medicina. De anul trecut, insa, misiunea aceasta este imposibila. Copilul, desi e an terminal, a fost nevoit sa se angajeze, deoarece nu ne mai permiteam plata chiriei in Capitala, noi fiind din Mures", dezvaluie un cadru didactic, cu 25 de ani de experienta la catedra.
Debutantii spun ca trebuie sa se hraneasca cu 16 lei pe zi, in timp ce un profesor cu vechime si cel mai inalt grad din invatamant trebuie sa se multumeasca cu 20 de lei in plus.
Cu experienta sau fara, cadrele didactice sustin ca bugetul lor se imparte la fel: cea mai mare suma ajunge la facturi, chirie acolo unde este cazul si mancare. Despre investitii in dezvoltarea lor personala si profesionala, desi sunt strict necesare, nici nu poate fi vorba
: "O suma foarte mare se duce catre facturi, cred ca undeva la 40%. Pe alimentatie, probabil cam 25%. Cu 35% mai cumparam strictul necesar", a declarat un alt cadru didactic, citat de
Antena3.
Ileana Rusenescu este profesor de limba engleza la scoala Adrian Paunescu din Capitala si se poate mandri cu 35 de ani in invatamant.
"Lunar, eu ar trebui sa iau undeva la 4.173 de lei", marturiseste dascalul, care spune ca suma se ridica la acest nivel, datorita faptului ca a luat o clasa in grija si contine mai multe sporuri. Insa, fara sporul de dirigentie sau norma de hrana, un salariul de baza net al unui profesor cu experienta ei nu depaseste 2.900 de lei. Iar al unui incepator 2.100 de lei.
Te-ar putea interesa si: Editorial. Bacalaureatul nu este pentru toata lumea. Sau, cel putin, nu ar trebui sa fie
Meditatiile sunt o gura de oxigen, pentru profesorii care predau materii de baza
Din fericire, unii profesori reusesc, datorita disciplinei pe care o predau, dar si experientei, sa formeze grupe de elevi si sa ofere ore suplimentare de pregatire. Doar ca, desi e o forma de venit suplimentara, dascalii aloca timp si resurse energetice pentru aceste ore de meditatii, confruntantu-se si cu "oprobiul public" pentru acest fapt.
"Ni se spune sa nu ne mai plangem, ca oricum castigam bani din meditatii. Castigam. Eu, lunar, ajung sa imi dublez salariul, dar si munca depusa este de doua ori mai mare", spune un profesor de matematica.
Te-ar putea interesa si: Profesorii romani, blamati ca fac meditatii si castiga bani EXTRA: Muncim si platim taxe pentru acei bani, se apara cadrele didactice