Povesti de viata: Muncesc in Germania, spal toalete bogatasilor pe 1.000 de euro si cei de acasa cred ca ma imbogatesc
povesti de viatamunca in strainatate
Ilinca Macovei este una dintre romancele care au ales sa caute un trai mai bun, peste hotare. Divortata de mai bine de 10 ani de sotul sau si ajunsa acum la varsta de 45 de ani, femeia, mama a doi copii ce trebuie tinuti in scoala si intretinuti cu toate cele necesare, si-a gasit un serviciu peste hotare. Doar ca a ajuns la capatul rabdarii si isi spune tot necazul intr-o scrisoare adresata redactiei noastre, prin intermediul careia vrea sa traga un semnal de alarma si sa ii faca pe alti romani sa constientizeze ca munca "in strainatate" nu e asa cum pare din exterior.
Ilinca munceste de 8 ani in Germania, ca menajera. Cand nu erau restrictiile isi gasea usor de munca, in restaurante si pensiuni, in sudul tarii, unde facea curatenie, spala toaletele, in general.
Acum, prin prisma faptului ca a inceput sa invete mai bine limba germana, de un an de zile lucreaza pentru mai multe familii instarite, carora le face, de asemenea, menajul.
"Spal toaletele bogatasilor pe 1.000 de euro pe luna. Banii mei in mana. Am contract, imi platesc asigurarile. Asta e singura bucurie si liniste. Daca ma imbolnavesc, stiu ca nu raman pe drumuri", povesteste femeia.
Motivul pentru care vrea sa-si faca povestea publica este aceea de a aduce un gram de constientizare in mentalul colectiv al romanilor, dorindu-si sa demoleze din temelii mitul "imbogatirii peste noapte" al celor ce pleaca "prin strainataturi".
"Acasa am doi copiii pe care ii tin in scoala. Toti banii, pana la ultimul cent, ajung la ei, ca aici stau intr-o camera de oaspeti, prin casele pe unde fac curat si mananc ce apuc de la patroni. Nu cheltuiesc nimic. Imi opresc 50 de euro doar pentru telefon. E foarte scump internetul aici si telefonul, dar e singurul mod in care imi alin dorul de copii, ii mai vad pe camera, ei m-au invatat sa le raspund si asa prind putere sa razbat mai departe", povesteste femeia.
Te-ar putea interesa si: Povestea incredibila a angajatului Lidl care a devenit milionar: M-am trezit intr-o dimineata si nu mi-a venit sa cred
"Rulte rude s-au indepartat de mine, suparate ca nu le dau bani imprumut"
"Ce ma doare pe mine este ca, de cand muncesc aici, multe rude s-au indepartat de mine, suparate ca nu le dau bani imprumut. Au impresia si ei si restul lumii, ca daca pleci la munca in Germania curg banii pe tine. Primesc 1.000 de euro pe luna de la firma care m-a inchiriat sa fac curat prin casele oamenilor, vi se pare ca sunt prea multi bani?", a adaugat Ilinca.
"Munca in strainatate nu e usoara. M-am simtit de multe ori data la o parte, luata peste picior, mi s-au incalcat multe drepturi. Aici, daca nu stii limba bine, daca nu ai cunostinte, daca nu stii sa umblii dupa acte, pe la institutii, toti cauta sa isi bata joc de tine in fel si chip, pentru ca te vad fara ajutor", mai spune ea.
Acesta are un mesaj de suflet pentru tinerii la care ajunge povestea ei de viata:
"Am si eu copii si vreau sa le spun tinerilor sa puna mana pe carte, sa invete, sa aiba o meserie. Nu mai visati la strainatate, ca nu fug cainii cu covrigii in coada si fara scoala e greu sa faci ceva in viata", atrage atentia femeia.
Salariile sunt mai mari ca in Romania, dar si costul de zi cu zi e altul, spune ea. "Eu va spun sincer, poate pentru multi romani salariu' de 1.000 de euro e un vis frumos, dar daca ar fi sa-mi platesc o chirie, facturi si mancare, nu mi-ar ajunge nici pe sfert. Aici, chiar si o garsoniera de cativa petri patrati e minimum 600-700 de euro si nimeni nu-ti inchiriaza fara 1-2 luni de garantie. Mancarea e un pic mai scumpa ca la noi, facturile sunt mai scumpe, iar daca ar fi sa am o masina, salariul pe o luna nu mi-ar ajunge pentru combustibil si asigurari. Or fi salariile mai mici in Romania, dar nu te costa restul ca in Germania. Pentru banii astia, muncesc 10 ore pe zi. 10 ore in care stau cu mana in apa mai mult, spal toalete, bai, am curatat si piscine, dar nu cu plasa, le-am spalat la mana, cand erau golite, metru cu metru", a explicat ea.
"Nu mi-as incuraja niciodata copiii sa munceasca printre straini. Eu le spun doar sa invete, sa aiba carte, ca parte isi fac si in tara lor, daca au scoala si stiu bine o meserie, se descurca intr-o profesie", concluzioneaza Ilinca.