Povestea afaceristului din World Trade Center care a supravietuit atacului din 11 septembrie: Daca as fi plecat zece secunde mai tarziu, as fi murit
11 septembrie 2001atac terorist
In urma cu 20 de ani, televiziunile din intreaga lume isi intrerupeau programul obisnuit pentru un breaking news in jurul caruia si astazi se tes fantastice teorii ale conspiratiei: atacurile teroriste asupra World Trade Center - turnurile gemene emblematice ale SUA, puse la pamant de doua avioane deturnate.
Un afacerist francez -Bruno Dellinger - care se afla in acea dimineata in biroul sau la un etaj superior din primul turn care a fost lovit, rememoreaza astazi evenimentul care i-a marcat si viata si caruia i-a supravietuit doar datorita unui miracol.
Sosind devreme la serviciu in acea zi fatidica, Bruno Dellinger isi aminteste momentele inainte ca primul avion sa loveasca cladirea la 8:46, ora locala: "Era liniste. Acolo, sus, in World Trade Center nu era ca in restul orasului. Ne bucuram de liniste si de panorama spectaculoasa", povesteste afaceristul.
"Au sosit doi dintre angajatii mei si imi verificam e-mailurile cand am auzit brusc sunetul strident al motoarelor cu reactie, un zgomot ciudat care nu se putea intelege. Apoi, a existat impactul imediat asupra fatadei unde se afla birou meu".
"Cladirea se legana intr-un mod foarte, foarte deranjant. (...) Simteai ca si cum mai e un pic si se rupe. A durat foarte mult, doua, trei minute", a mai povestit Dellinger.
Nestiind ce se intampla cu adevarat, pe moment si-a propus sa nu intre in panica si se gandea sa ramana in biroul sau, unde spera ca va fi in siguranta. Totusi, un instict l-a determinat brusc sa isi schimbe decizia, asa ca a hotarat sa plece din acel loc, sa incerce sa paraseasca cladirea.
"Am mers langa un grup de oameni care coborau pe o scara diferita de cea pe care am coborat eu, au murit", a adaugat el.
Cateva secunde au facut diferenta dintre viata si moarte, pe 11 septembrie 2001
"Coborarea mea a durat 50 de minute, dar am iesit. A fost foarte complicat si a trebuit sa indur si o caldura cumplita (...) As fi putut muri in 50 de ocazii diferite in acea zi. Daca as fi plecat zece secunde mai tarziu, as fi murit intr-adevar", a mai precizat Dellinger.
Odata iesit pe strada, in stare de soc fiind, Dellinger a asistat la prabusirea turnurilor, inainte ca un nor gigantic de praf sa le inghita.
El isi aminteste aceasta experienta ca fiind deosebit de traumatizanta, spunand ca "in cateva secunde, totul a devenit mai negru decat noaptea".
Tulburat si ingrozit, omul de afaceri a avut nevoie de trei luni pentru a-si gasi curajul de a reveni la locul atacului: "Refacerea mea a fost un proces complicat, deoarece eram o minge de durere. Psihologic, eram mort. Cand mergeam pe strada si vedeam un semn de viata, cum ar fi soarele stralucind, imi spuneam: "Acest lucru nu este posibil pentru ca esti mort".
Intorcandu-se la munca, omul de afaceri a scris o carte, "World Trade Center, 47e etage", unde isi povesteste pe larg experienta traumatizanta care i-a marcat tot restul vietii.
Din nefericire, cele 2.763 de persoane care si-au pierdut viata in urma acestei tragedii nu au reusit sa se salveze la timp.