Piata imobiliara din Germania, generatoare de probleme pentru economia Europei?
banciboomimobiliargermaniacriza
Preturile imobilelor si chiriile sunt in crestere pe piata germana, mai ales in marile orase. Crizele ipotecare din Irlanda, Spania, SUA au inceput exact in acest mod. Expertii spun ca se poate deduce aparitia unei probleme majore pentru cea mai mare economie europeana, conform Deutsche Welle.
In orase mari din Germania, precum Hamburg sau Munchen, cine vrea o locuinta cu pozitionare centrala trebuie sa scoata din buzunar o suma destul de mare. Astfel, preturile caselor in cele mai mari sapte centre urbane ale tarii sunt cu 20% mai mari decat media la nivel national.
Expertii explica acest fapt prin conditiile economice mai bune oferite de aceste orase, care atrag oamenii cu venituri mari si bine pregatiti.
"Aceasta situatie dureaza de mai bine de 10 ani", spune un functionar al Bundesbank, care se ocupa cu probleme de statistica. Explicatia boom-ului imobiliar poate fi gasita si in dobanzile mai mici la credite, gratie carora casele sunt mai accesibile ca oricand, continua expertul.
In plus, pe fondul crizei, se observa ca in mod paradoxal, tot mai multi oameni isi investesc banii in bunuri imobiliare, pentru a-si plasa banii in ceva sigur. Rezulta o majorare a preturilor pe piata, cererea depasind oferta.
Aceasta tendinta pe piata imobiliara a Germaniei i-a facut pe multi specialisti sa faca referire la ce s-a intamplat cu ceva timp in urma in SUA, Irlanda si Spania.
Criza in care au intrat aceste tari a fost stimulata tocmai de prabusirea sectorului imobiliar, dupa un boom fara precedent in sector. La final, consecinta a fost ca aceste state au intrat in incapacitate de plata, unele fiind nevoite sa apeleze la ajutorul institutiilor financiare international.
Pentru Germania, nu exista un asemenea pericol din mai multe motive, arata un profesor de la Institutul de Economie Germana, citat de Deutsche Welle.
"In Spania, in doar cativa ani, numarul creditelor acordate pentru cumpararea de locuinte s-a triplat, in timp ce in Germania nu s-a observat o crestere alarmanta a imprumuturilor acordate de banci", spune expertul.
Potrivit sursei citate, criza de pe piata imobiliarelor din Irlanda, Spania si SUA a fost si rezultatul unor alti factori. Cei care au vrut sa isi cumpere o casa nu au dispus de capital suficient, in majoritatea cazurilor de imprumut acestia fiind nevoiti sa achite catre banca doar 10 la suta din suma totala de cumparare.
In Germania, bancile impun un avans mult mai mare in cazul clientilor care vor sa contracteze un credit.
De asemenea, problemele au aparut atunci cand investitorii au speculat asteptarile clientilor, inducandu-le acestora convingeri optimiste conform carora nu peste multa vreme isi vor putea vinde casele la un pret mult mai mare. Multi au vazut acest lucru ca pe o afacere, nefiind strict interesati sa cumpere o casa in care sa locuiasca.
"Nu se observa asa ceva in Germania, pana acum", spune expertul Bundesbank, citat de Deutsche Welle. Scumpirea chiriilor arata ca piata imobiliara din Germania este intr-o stare stabila, spune directorul Centrului German de Urbanistica.
Analistul respinge in mod categoric estimarile conform carora locuintele care se construiesc in acest moment vor fi vandute greu, din cauza diminuarii numarului de locuitori ai tarii.
Expertul mai spune ca in urmatorii ani, tendinta de crestere a preturilor imobilelor in marile orase se va pastra, astfel ca oamenii cu venituri mici vor fi nevoiti sa se mute la periferie sau in alte orase mai mici ale tarii.