Pensia medie in Romania se apropie de 1900 de lei, dar in unele judete pensionarii trebuie sa traiasca cu mult mai putini bani
sistemul public de pensiipensionaripensia medie
Sistemul public de pensii din Romania cuprinde aproximativ 5 milioane de beneficiari, iar pensia medie platita de stat acestora se invarte in jurul valorii de 1.900 de lei.
In cel mai recent raport al Institutului National de Statistica (INS), ni se spune ca numarul mediu de pensionari a fost de 5004 mii persoane, in scadere cu 75 mii persoane fata de anul precedent; numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4607 mii persoane, in scadere cu 47 mii persoane fata de anul precedent.
De asemenea, pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de casele de pensii1 ) a fost de 1855 lei, in crestere cu 11,3% fata de anul precedent.
Tot de la INS mai aflam ca pensia medie lunara de asigurari sociale de stat a fost de 1775 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 51,6% (comparativ cu 53,0% in anul precedent).
"Indicele pensiei medii reale a pensionarilor de asigurari sociale de stat, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale nete pentru calculul pensiei reale* si indicele preturilor de consum, a fost de 96,6%", se mai arata in raportul INS.
Pensiile medii difera de la un judet la altul
Din nefericire, cand vorbim despre suma de 1.900 de lei acest lucru nu inseamna ca toti pensionarii din tara beneficiaza de acesti bani. Exista judete unde pensia medie e mult mai mica.
Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 948 lei (1409 lei in judetul Botosani, 1419 lei in judetul Giurgiu, 1426 lei in judetul Vrancea, fata de 2357 lei in judetul Hunedoara, 2250 lei in Municipiul Bucuresti si 2085 lei in judetul Brasov).
"Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 8 la 10; acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in judetul Ilfov, la 13 pensionari la 10 salariati in judetele Botosani, Caras Severin, Calarasi, Giurgiu, Mehedinti si Neamt, 14 pensionari la 10 salariati in judetul Vaslui si la 15 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman", mai precizeaza INS.
Foto: manager.ro