Pedepse dure pentru hartuirea pe internet: Iohannis a semnat astazi legea, ce risca agresorii de pe Facebook sau TikTok
hartuire online
Violenta nu se rezuma doar la abuzurile fizice la care sunt supuse unele persoane (cel mai adesea, femeile), ci poate lua forme diverse chiar si de la distanta, prin intermediul retelelor de socializare.
Presedintele Romaniei tocmai a semnat mai multe decrete, printre ele numarandu-se si cea mai recenta lege impotriva violentei si hartuirii, care cuprinde si evenimentele ce se intampla online.
Initiatorii proiectului de lege subliniaza necesitatea adoptarii acestuia in conditiile in care asistam, din pacate, la cresterea fenomenului violentei in societate. Pe strada, pe internet sau in casele vecinilor, auzim tot mai des cum se petrec abuzuri asupra unor persoane, insa cele mai multe dintre ele poate se sting sub tacere, avand alte forme decat agresiunile fizice.
"Avem violenta in Romania. Sunt 160 de cazuri de violenta domestica pe zi. Asta inseamna 7 victime pe ora. Pentru ele exista deja ordinul de protectie. Dar violenta nu e numai in familie! Acte de violenta vedem si pe strada, si in scoli, si la locul de munca, in mediul online…
De acum, cu noua lege, protejam toate victimele violentei, de orice fel, din orice mediu. Legea trebuie sa te protejeze si de batausi, si de hartuitori si de toate tipurile de agresori.
Ca femeie, ca senatoare #PNL, va asigur ca voi continua, alaturi de colegii mei, sa fiu preocupata de diminuarea violentei in societate si de identificarea a cat mai multor parghii legale pentru a pedepsi orice tip de violenta”, a declarat liberala Alina Gorghiu, pe Facebook.
Ce trebuie sa stim de acum despre agresiunea si hartuirea online?
Proiectul despre care vorbim extinde ordinul de protectie la toate victimele care au nevoie de protectie, in urma
tuturor formelor de violenta, indiferent de relatia care exista intre victima si agresor.
Se va interveni nu doar in cazul violentelor fizice, ci si acolo unde sunt acte de hartuire online, apeluri telefonice multiple, urmarirea in mod repetat, fara drept sau interes legitim, a unei persoane sau supravegherea locuintei acesteia sau a altor locuri.
De asemenea, una dintre masurile care se vor aplica in cazurile de violenta va fi inclusiv monitorizarea agresorului cu bratara electronica.
Foto: unsplash.com