Pandemia: Piatra de incercare a iubirii
lifestylepandemie
Pandemia de coronavirus ne aduce multe provocari, insa, pentru cupluri, ea reprezita o cumpana a vietii suplimentara, fata de persoanele singure. Din pacate, se pare ca prea putine cupluri reusesc sa depaseasca acest obstacol.
Relatiile disfunctionale pot fi traite ani la rand, dintr-o inertie, obisnuita, sau din cauza ca partenerii nu au timp, nu petrec suficient timp impreuna, incat sa isi dea seama ca incearca sa cosmetizeze un mort, mergand inainte cu asa-zisa relatie de dragoste.
Pandemia de coronavirus a pus degetul fix pe aceste situatii. A fortat oamenii sa se distanteze fizic in societate, la serviciu, in cercul de prieteni, si sa se apropie acasa.
Oamenii au fost nevoiti sa petreaca mai mult timp cu partenerul, sa il cunoasca mai bine si, mai ales, sa traverseze impreuna momente marcate de incertitudine financiara, medicala, de temeri, de angoase, de anxietate, singuratate si altele.
Momentele dificile apropie relatiile bine sudate si compatibile si pun capat celor care, mai devreme sau mai tarziu, sfarseau prin a se rupe.
Unii avocati spun ca, in anul pandemiei, numarul divorturilor a crescut exponential, sau chiar s-a dublat.
Ii credem pe cuvant, insa, in realitate, pandemia doar a grabit un deznodamant implacabil.
Oamenii care traiau in relatii disfunctionale, superficiale, au primit de la pandemia lovitura sub centura.
Aud deseori afirmatia ca ''pandemia a pus capat iubirii in multe cupluri''. E total gresit! Iubirea rezista pandemiei, rezista oricaror incercarci la care viata te supune. In schimb, nu rezista cumpenelor relatiile bazate pe senzatia de iubire, pe atasament, pe obisnuinta, pe inertie, pe principiul ''stam impreuna ca poate se schimba el, ca poate se schimba ea, ca sa le fie bine copiilor, etc''.
Superficialitatea a cedat in fata pandemiei!
Pe mine nu ma ingrijoreaza numarul de divorturi in explozie, ma ingrijoreaza, insa, faptul ca acest numar insemnat de oameni a ajuns sa ia decizia de a-si uni destinul cu cineva cu care nu a suportat sa imparta apartamentul pret de cateva luni, intr-un moment de criza globala.
Ma ingrijoreaza acest semn distinctiv ce poate fi emblematic pentru lumea in care traim si pentru generatiile tinere, fiindca, conform avocatilor specializati in divorturi, cele mai multe cazuri sunt inregistrate la categoria de varsta 30-35 de ani.
De ce ajung tinerii nostri sa isi uneasca destinul cu persoane alaturi de care nu trec nici macar acest minim test al rezistentei in cuplu?
Adevarul este ca pandemia a antrenat factori foarte presanti pentru un cuplu: unul dintre parteneri a ramas fara job, s-au redus posibilitatile de divertisment, de recreere, de socializare, insa, parca iubirea era despre ''sustinere neconditionata'' ...
Desi cuplurile solide resimt si ele un zbucium interior, ele reuesesc sa traverseze impreuna aceste momente dificile, pentru ca isi construiesc relatia pe sentimente solide.
In schimb, iubirea superficiala si cuplurile construite pe alte premise decat dragostea neconditioanta, ajung sa sfarseasca la primul ''hop''. Daca nu era pandemia, prima problema majora, prima provocare a vietii, avea sa puna punct acestor cupluri.
Din acest punct de vedere, daca privim optimist, pandemia a fost benefica persoanelor care formau un cuplu, insa erau complet incompatibile, sau se aflau in acea relatie din cu totul si cu totul alte motive decat iubirea adevarata ...