Pandemia infloreste in Europa, iar protestele o zguduie. Europenii s-au saturat de restrictii
protestetensiuni socialeitaliacoronavirusvalul doi
Valul puternic de infectari care a lovit Europa in ultimele saptamni a determinat guvernele sa inaspreasca restrictiile. Masca a devenit un accesoriu obligatoriu in spatiile publice din tarile europene, restaurantele, barurile, cluburile si cafenelele au program redus sau au activitatea complet suspendata, iar in unele tari au fost impuse restrictii de circulatie pe timp de noapte, in timp ce intr-o situatie delicata se afla si elevii, care se vad nevoiti in mare parte sa invete online.
In acest context, in Europa se contureaza proteste de strada, oamenii incepand deja sa isi verse furia impotriva restrictiilor inasprite. Acesta este cazul Italiei, care e zguduita de proteste stradale.
Demonstratiile au inceput luni, la scurt timp dupa ce ordinul guvernului national de a inchide restaurante, baruri, sali de sport si cinematografe a intrat in vigoare la ora locala 18:00. Premierul Giuseppe Conte a declarat duminica ca noile masuri sunt necesare pentru protejarea sanatatii publice si a economiei si ca ar trebui sa controleze virusul in urmatoarele saptamani pentru a permite un Craciun „senin”.
Insa italieni din mai multe orase mari nu au imbratisat noile restrictii, motiv pentru care au protestat pe strazi, unii violent, altii pasnic.
Violenta a fost pusa pe seama agitatorilor extremisti, conform
BBC.
Revolta nu este insa doar a cetatenilor suparati pe inchiderea activitatilor sociale, ci si a oamenilor de afaceri: Intreprinderile mici sustin ca inca se recupereaza dupa primul blocaj si ca mai multe restrictii le-ar putea da faliment.
''Protestele de pana acum nu sunt uriase. Marea majoritate a italienilor par sa inteleaga inca nevoia de a inaspri masurile, temandu-se ca pandemia ar putea scapa de sub control'', mai scrie BBC.
Desi in unele zone protestatarii au incendiat cosuri de gunoi, au jefuit magazine sau au aprins petarde, fiind nevoie de interventia in forta a autoritatilor, au existat si proteste pasnice, mai scriu agentiile internationale de presa.
''O serie de magazine de lux din centrul orasului Torino, inclusiv un magazin Gucci, au fost jefuite de multimile care s-au revarsat pe strazi dupa intrarea in vigoare a regulilor''', dar ''Unele pe strada sunt pasnice'', scrie BBC.
Italia a raportat 17.012 cazuri noi luni, un declin fata de 21.273 cazuri raportate cu o zi mai devreme. Numarul pacientilor aflati la terapie intensiva in Italia a ajuns la 1.284 luni.
Dupa protestele de luni seara violente in capitala financiara din Milano, politia a arestat 28 de persoane.
Protestele au continuat si marti. A fost a cincea noapte consecutiva de proteste violente in Italia. Centrul Romeni a fost zguduit de proteste. Protestatarii au incendiat cosurile de gunoi, iar politia a raspuns cu pulverizatori de hidrant in centrul Romei,
(Sursa foto: Business Insider)
(Sursa foto: Euronews)
(Sursa foto: The Local Italy)
''O toamna de tensiune sociala”
Poate ca avertismentul ministrului de Interne al Italiei cu privire la ''o toamna de tensiune sociala” ar trebui sa fie luat in serios de toate guvernele lumii, in special de cele europene, ale caror tari sunt puternic afectate de ceea ce pare a fi al doilea val al pandemiei, unul mult mai agresiv.
Eventuale proteste stradale in masa in Europa, in contextul actual, ar face si mai dificila misiunea autoritatilor de a controla valul pandemic, si ar produce tensiuni sociale dificil de manageriat in aceste conditii.