Pandemia din prezent ar putea fi o jucarie fata de o viitoare criza globala care ne paste
pandemieclimasustenabilitate
Pandemia de coronavirus din prezent ne-a aratat ca nu suntem pregatiti pentru momente critice, si nu neaparat noi, ca romani, intreaga planeta a fost destabilizata de provocarile ultimelor luni. Insa, in tot acest rau general, pandemia pare sa fi venit la momentul oportun, poate ca un moment de ''incalzire'' pentru o viitoare criza globala, de o mie de ori mai puternica.
Nu a zis-o nici Nostradamus, nici Baba Vanga, insa ne paste, fara indoiala, o criza mult mai grava decat cea actuala si, privind partea plina a paharului, poate vom ''extrage'' din experienta acestei pandemii acele invataturi care ne vor fi de folos mai tarziu.
Ce criza ar putea sa vina? Sa ne loveasca un meteorit? Sa ne invadeze niste extraterestri neprietenosi? Posibil. Insa PROBABIL e sa ne loveasca o criza cliamtica.
Pamantul sufera de pe urma existentei noastre cel putin nechibzuite. Incalzirea globala, schimbarile radicale de specific climatologic regional, virulenta fenomenelor meteorologice si ineditul lor, inundatiile, incendiile, poluarea sunt un adevar prevestitor pentru intrarea intr-un colaps de zile mari.
Or, daca un virus ne atatat de multe batai de cap si ne tulbura viata in asa maniera incat simtim cu totii ca am ajuns deja la capatul puterilor dupa 8-9 luni de stat preponderent in casa, nu e de dorit nici macar sa ne imaginam cum va arata viata peste 50 de ani pe Pamant, daca oamenii nu vor interveni acum si nu isi vor schimba maniera in care trateaza Pamantul cu ale lui resurse naturale.
Aerul ar putea deveni irespirabil, am fi macinati de fenomene meteo mult mai agresive, de instabilitate atmosferica, apa potabila ar putea deveni un lux, inundatiile, alunecarile de teren, cutremurele si incendiile ar fi la ordinea zilei, daca o sa o tinem in acest ritm alert al batjocurii fata de natura.
O vitoare criza climatica e cea mai mare temere a specialistilor. Desi o spun cu totii astazi, in momentul in care se va intampla, se va repeta istoria din prezent, cand multi oameni cred ca pandemia e un ''joc'' facut de elita mondiala care anunta in urma cu cativa ani, prin vocea lui Bill Gates, ca va veni o astfel de nenorocire.
La fel se va intampla si peste ani, cand criza climatica ne va lovi. Se vor trezi niste intelectuali cu studii superioare via Facebook, sa imbrace toata situatia in haina unei conspiratii globale, cand, de fapt, predictibilitatea acestor evenimente e mai mult decat la indemana oricui.
Nu e greu sa intuim ca, fara sa ne conservam padurile, fara sa ne oprim din a ne otravi apele cu poluanti industriali, fara sa protejam flora, fauna, fara sa reciclam, fara sa incurajam sustenabilitatea, fara sa aruncam peturi in spatiile verzi, fara sa transformam orice colt de verdeata in complex rezidential, ne indreptam cu motoarele turate la maximum spre o noua catastrofa globala.
Pandemia ne-a aratat importanta aerului curat, importanta naturii, importanta sanatatii, ne-a aratat ca, in zilele de lockdown, Pamantul a putut reveni la viata si a putut sa ne sustina si noua o viata de calitate, oferindu-ne aer respirabil, nu cancerigen.
Vazand partea plina a paharului, mi-as dori ca pandemia sa fie momentul T0 in care constientizam faptul ca avem nevoie de o schimbare radicala in vietile noastre, atat ca societate si opinie publica, cat si ca administratii, guverne, institutuii si forumuri mondiale.
Sursa foto: pexels.com