Omul bolnav al Europei: De ce nu este lasata Grecia sa se scufunde?
greciazona eurouniunea europeanaeurogermania
Grecia i-a adus lumii democratia si multe din principiile societatii civile. Dar acum este "omul bolnav al Europei", iar cetatenii celorlalte democratii se intreaba de cate miliarde de euro, din banii pe care ii platesc ei pe taxe, mai este nevoie pentru ca tara sa iasa de la terapie intensiva si sa se deplaseze singura macar in "caruciorul cu rotile".
Multi spun ca Grecia trebuie scoasa sau lasata sa iasa din Zona Euro. Voi explica in acest articol de ce nu este posibil acest lucru fara
consecinte potential uriase pentru intreaga Uniune Europeana.
Grecia este un stat de la periferia Zonei Euro, atat din punct de vedere geografic, cat si economic. Economia sa se bazeaza in mare parte pe agricultura si turism. Odata terminat Razboiul Rece, pozitia sa geografica in Balcani nu a mai fost atat de importanta.
Mai mult, unii critici pun la indoiala dorinta si capacitatea Greciei de a ramane in Zona Euro. In alegerile parlamentare recente, partidele care au promis ca vor duce la bun sfarsit programele cerute de liderii europeni si Fondul Monetar International (FMI) au pierdut alegerile. Acum, din 16% din fotoliile legislativului grec sunt ocupate de nazisti si comunisti.
In urma cu cateva saptamani, guvernatorul Bancii Centrale a Greciei, George Provopoulos, a avertizat ca daca tara nu-si mentine stabilitatea politica, va regresa necontrolat, pierzand cateva decenii de crestere si intr-un final va parasi Zona Euro.
Majoritatea grecilor (70%) isi doresc ca tara lor sa ramana in Zona Euro. Insa avem de a face cu un paradox. Multi cetateni au votat pentru partide care se opun masurilor de austeritate cerute de Germania si alti lideri europeni.
Potrivit estimarilor bancii centrale, economia Greciei va scadea cu 5% in acest an, dupa un declin de 7% inregistrat in 2011.
Datoria publica a Greciei va avea o pondere de 129% din produsul intern brut (PIB) si in anul 2020. In urmatorii doi ani, potrivit calculelor analistilor, tara va avea nevoie de fonduri de 175 miliarde de dolari.
Unii spun ca atata vreme cat Grecia va folosi moneda euro, nu va deveni niciodata competitiva. Potrivit calculelor bancii de investitii americane Goldman Sachs, Grecia ar avea nevoie de o moneda cu 30% mai slaba pentru a-si redobandi competitivitatea. In 2008, Islanda i-a permis monedei nationale sa se deprecieze cu 40%. Acum economia si-a revenit si este din nou pe crestere.
Economistul american Kenneth Rogoff a sugerat ca Atena ar trebui scoasa din Zona Euro, dar tinuta in Uniunea Europeana, pentru a beneficia de avantajele oferite de apartenenta. De asemenea, drahma ar trebui reintrodusa foarte slaba in raport cu euro, pentru a transforma Grecia intr-un centru al turismului. El crede ca astfel situatia s-ar imbunatati rapid in statul mediteranean. Insa economiile oamenilor din banci ar disparea in mare parte, din cauza drahmei slabe.
Aritmetica versus realitate
Desi unele calcule arata bine pe hartie, exista probleme in Grecia care fac imposibila aplicarea lor. Grecia are un sistem de taxe care abia daca functioneaza din cauza evaziunii fiscale practicata la scara larga (6,7% din PIB), sindicate recalcitrante, birocratie si coruptie.
Ce ar insemna iesirea Greciei din Zona Euro
Am prezentat contextul. Acum haideti sa vedem ce ar insemna, pentru celelalte state, iesirea Greciei din Zona Euro. Un analist scrie in Wall Street Journal ca nu exista nicio garantie ca iesirea Greciei din clubul monetar va imbunatati situatia. Este foarte posibil ca investitorii speriati sa refuze sa crediteze urmatoarea tara cu probleme mari - Spania. Vor urma apoi Portugalia, Italia si Iralanda. Acest lucru ar putea insemna chiar destramarea Uniunii Europene, un proiect pe care politica externa a Germaniei s-a concentrat in ultima jumatate de secol.