Oamenii supraponderali sunt discriminati la interviurile de angajare. Iata de ce
supraponderalobezitatedietastil de viata sanatosjobloc de muncadiscriminare sociala
Desi traim intr-o societate dezvoltata, oamenii se lasa inca ghidati de prejudecati. Un studiu social publicat recent de televiziunea TLC pune in lumina o realitate dura: persoanele supraponderale au mai putine sanse de a-si gasi un loc de munca, din cauza faptului ca sunt priviti cu scepticism de catre angajator.
Potrivit studiului TLC, oamenii care au cateva kilograme in plus par in ochii celorlalti iresponsabili, neingrijiti sau fara personalitate.
Din pacate, majoritatea angajatorilor urmeaza si ei aceste prejudecati.
Se pare ca angajatorii nu isi doresc in companie persoane supraponderale, deoarece par lipsite de profesionalism, dezorganizate si nu au un aspect placut, care sa faca cinste firmei respective.
Angajatorii cauta oameni cu aspect fizic placut si silueta normala deoarece, statistic, aceste persoane au mai multa energie, mai multa vointa, sunt mai activi si mai implicati in munca lor, rezistand mult mai bine la factori de stres fizic si psihic.
Aceste capacitati sunt cautate mai ales in joburile care implica conexiuni interumane. Aici, companiile isi doresc sa aiba personal atat calificat profesional, cat si cu un aspect fizic placut, care sa nu dea nastere prejudecatilor, deoarece oamenii se lasa inca influentati foarte mult de aparente.
Citeste si:
Al doilea cel mai important om dintr-o firma
Persoanele supraponderale sunt catalogate drept "dezorganizate"
Aceste concluzii apartin studiului TLC. El s-a bazat pe sute de respondenti din SUA, care au raspuns unui chestionar referitor la jobul pe care il poate avea o persoana supraponderala. Majoritatea dintre cei care au luat parte la studiu au declarat ca persoanele care au probleme semnificative cu greutatea pot lucra doar la birouri, sau prestand munci pentru care nu e necesara o anumita pregatire.
A doua parte a studiului a constat intr-o proba practica. Unei femei care purta marimea 10 i s-au aplicat proteze care sa o faca sa para ca poarta o marime de 3 ori mai mare. Aceasta a fost asezata la o terasa, iar trecatorii au fost intrebati despre opinia pe care o au despre ea.
Desi poate parea surprinzator, femeia cu o greutate de 3 ori mai mare a fost considerata lenesa, fara studii superioare, dintr-o clasa sociala inferioara, dezorganizata si lipsita de vointa.
Un om mai slab pare un om de succes
Cand protezele au fost indepartate si a revenit la masura 10, oamenii au spus ca femeia pare un lider de succes, o femeie de afaceri sau ca pare a avea un salariu de 50.000 Dolari anual.
Din pacate, oricat ar parea de superficial, oamenii sunt ghidati de prejudecati si aparente. Totusi, chiar daca aspectul grasimii poate fi relativ, in functie de gusturile fiecaruia, exista o certitudine: supraponderabilitatea este extrem de daunatoare organismului.
Supraponderabilitatea afecteaza sanatatea
Printre afectiunile generate de supraponderabilitate se numara: diabet zaharat tip II, hipertensiune arteriala, boala cardiaca sau neurologica, cancer, apnee de somn, boli hepatice, afectiuni ale vezicii biliare si afectiuni osteoarticulare.
De asemenea, pot aparea alte probleme serioase precum cresterea colesterolului, tulburarile de ciclu menstrual, hirsutism (exces de par facial si pe corp), tulburari de memorie, scaderea imunitatii si cresterea riscului de infectii, depresie, marginalizare sociala.
Cel mai probabil, nicio persoana nu va fi refuzata la un interviu de angajare, motivandu-se greutatea sa, dar, acesta poate fi un factor determinant din spatele scuzelor gasite de comisia de recrutare.
Citeste si:
In acest an, zeci de mii de oameni vor ramane fara locuri de munca
Sursa foto: pexeles.com