O noua tara europeana testeaza saptamana de lucru DE PATRU ZILE
saptamana de lucru de patru zilepiata muncii
Saptamana de lucru de patru zile este privita, la ora actuala, ca o posibila noua reforma pe piata globala a muncii. Tot mai multe state au inceput sa testeze noul "sistem", iar rezultatele sunt peste asteptari: angajatii dau mai mult randament, reusind totodata sa stabileaza un echilibru intre viata lor persoanala si cea profesionala.
Piata muncii din prezent, din toate colturile lumii, pare sa fi ajuns intr-un moment de cumpana. E nevoie ca sistemul sa fie regandit din temelii, deoarece provocarile vietii din zilele noastre sunt cu totul altele si avem nevoie de adaptare la ele.
Pentru tot mai multi angajati, e din ce in ce mai dificil sa traseze acea linie fina dintre munca si viata privata, motiv pentru care se impune o regandire a sistemului de lucru.
Asa s-a ajuns la saptamana de lucru de patru zile, idee incurajata si de necesitatea reducerii poularii. Statele care au experimentat pana acum noul sistem spun ca au avut numai beneficii. Analizele indica faptul ca angajatii au devenit mai eficienti, nivelul de stres a scazut, iar companiile au de castigat de pe urma productivitatii crescute.
Marea Britanie se alatura, acum, acestui nou sistem, lansand din luna iunie un program pilot in acest sens. 30 de companii britanice vor lua parte la teste, implementand sistemul saptamanii de lucru de patru zile.
Timp de sase luni, managerii vor urmari evolutia acestui sistem, in care angajatii vor lucra numai 32 de ore pe saptamana, in timp ce salariile si beneficiile acestora vor ramane intacte.
SUA si Irlanda, impreuna cu Australia, Canada si Noua Zeelanda vor desfasura si ele programe similare, in curand. In schimb, in state precum Spania, Norvegia si Islanda ideea a fost deja testata cu succes.
"Trecerea la o saptamana de patru zile ar fi o miscare castigatoare pentru companii", arata Joe Ryle, director al Four Day Week Campaign din Marea Britanie.
"Studiile au aratat ca productivitatea se imbunatateste, ca si starea de bine a angajatilor", a mai spus Ryle.
OMS avertizeaza: prea multe ore de munca pot afecta sanatatea
Potrivit expertilor din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai mult de 55 de ore de lucru pe saptamana pot avea un
impact negativ major asupra sanatatii. Un astfel de program de lucru este asociat cu un risc cu 35% mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral. De asemenea, riscul e mai mare cu 17% de a deceda din cauza unei boli ischemice a inimii, comparativ cu un program de lucru normal, de 35-40 de ore pe saptamana.
Doar in anul 2016, 745.000 de oameni au decedat la nivel global din cauza accidentelor vasculare celebrale si a bolilor de inima, pe fondul mult prea multor ore de munca.
Numarul victimelor a crescut cu 30%, in perioada 2000-2016, se arata in studiu.
In pandemie, situatia s-a inrautatit. Desi studiul OMS nu acopera si aceasta perioada, expertii sunt de parere ca numarul victimelor a crescut in ultimul an, pe fondul unui efort mai mare pe care l-au depus angajatii pentru a nu-si pierde slujbele, sau pentru a incerca sa isi asigure veniturile, avand mai multe slujbe.
Cele mai multe dintre victime, peste 70% erau barbati, se mai arata in cercetare.