NUNTA REGALA: Economia Marii Britanii va avea de castigat sau de suferit?
nunta regalamarea britanieecnomiepiblondra
Zecile de mii de turisti care s-au adunat in Londra si milioanele de oameni care s-au postat in fata televizoarelor sau a calculatoarelor pentru a urmari nunta regala ii fac pe britanici sa fie optimisti in privinta avantului pe care-l va resimti economia incercata a Marii Britanii, scrie CNN.
Intr-adevar, PricewaterhouseCoopers estimeaza ca Londra va inregistra castiguri de 177 de milioane de dolari din vanzari de mancare, bautura si suveniruri. Se asteapta ca intreaga economie a tarii va profita de pe urma incasarilor ce sunt apreciate la 1 miliard de dolari. Criticii spun insa ca aceste aprecieri sunt subiective si greu cuantificabile.
Estimarile privind costurile actuale ale nuntii variaza, familia regala acoperind majoritatea cheltuielilor din propriul buzunar, dar Daily Mail spune ca numai aparatul de securitate a primit o infuzie de 33,2 milioane de dolari.
Economistul sef de la Investec declara ca economia britanica va contribui si ea la aceste cheltuieli, cu 0,1% din PIB, ceea ce inseamna intre 2,5 - 3,3 miliarde de dolari. De ce? Explicatia sta in faptul ca ziua de 29 aprilie a fost declarata sarbatoare nationala si aproape nimeni nu munceste.
Vinerea nuntii vine dupa o vacanta de patru zile de Paste si aproximativ 6 milioane de angajati isi mai iau inca trei
zile libere. Serviciile si sectorul productiei de bunuri vor fi, cu siguranta, afectate, spune Shaw.
"Desi evenimentul este grozav din punctul de vedere al unora, economia Marii Britanii este oprita acum si nu se produce nimic", a spus Shaw pentru CNN. Investec isi argumenteaza prognoza pe impactul asupra economiei pe care l-au avut, in 2002, ceremoniile de la aniversarea celor 50 de ani ai Reginei.
Turismul este sectorul care arde acum, ceea ce nu va scadea prea mult influenta negativa asupra PIB-ului tarii.