Dar poate cea mai importanta concluzie a acestei analize este aceea ca invazia asupra Ucrainei si modalitatea brutala sub forma careia se desfasoara toata aceasta asa-zisa "operatiune militara speciala", a trezit constiinta europeana, care si-a amintit in aceste peste 100 de zile de razboi de cat de importanta si valoroasa este pacea in lume.
O astfel de constientizare are un impact puternic asupra oamenilor din aceasta regiune, deja sensibili la astfel de teme, ca urmare a istoriei dure pe care au indurat-o sub influenta Uniunii Sovietice.
Aici, mai bine decat in orice alt colt de lume, oamenii stiu cel mai bine ce inseamna ocupatia si pe agresiunea rusa, motiv pentru care acest conflict sangeros a intarit si solidaritatea in regiune si a starnit un sentiment de usurare ca tarile nu mai sunt "blocate" intre diferite sfere de influenta.
Datele sondajelor pentru acest raport, care au fost colectate pe fondul atrocitatilor in curs de desfasurare ale Rusiei in Ucraina, au masurat sprijinul robust si in crestere pentru Occident si modelul de guvernare occidental.
Societatile ECE identifica in general Rusia drept agresor si o amenintare la adresa securitatii atat a regiunii, cat si a lumii. Doar ca nu suntem chiar o masa omogena in mentalitatea pro-occidentala, din pacate. Sondajul arata ca in regiune exista si cateva "lacune alarmante".
"Acest lucru este valabil mai ales in tarile in care propaganda (pro-)Kremlinului a ramas necontestata de ani de zile. Viziunea distorsionata a anumitor segmente de populatie fata de evenimentele din Ucraina, combinata cu potentialele dificultati economice viitoare, ar putea lasa aceste grupuri vulnerabile drept potentiale tinte pentru liderii populisti si autocrati", explica specialistii care au contribuit la realizarea acestei analize.
In acest context, exista riscul ca anumite personaje politice sa incerce sa exploateze frica si frustrarea in propriul lor beneficiu politic!
Cum gandesc romanii, cu un razboi sangeros la granita si dupa decenii de asuprire sub sfera de influenta a Uniunii Sovietice
Datele arata, din pacate, ca Romania este singura tara din regiune in care sprijinul pentru o orientare geopolitica occidentala a scazut - de la 43% la 27% in ultimul an.
In momentul realizarii acestei analize, 12% nu erau siguri cum ar trebui sa fie pozitionata tara din punct de vedere geopolitic.
Un procent alarmant de 22% dintre respondenti cred ca Rusia avea dreptul de a invada Ucraina si 26% cred ca Occidentul a fost responsabil pentru razboi provocand Rusia.
Romania este, de asemenea, singura tara chestionata in care satisfactia fata de democratie a scazut (de la 30% la 23%).
Suntem si tara care are cel mai mare procent din regiune (60%) in privinta deschiderii pe care o avem spre a imbratisa un lider autoritar!
Benedetta Berti-Alberti, expert in Planificarea politicilor, in cadrul Biroul Secretarului General, NATO, considera ca acest raport ofera o perspectiva interesanta asupra perceptiilor cetatenilor din Europa Centrala si de Est cu privire la problemele cheie legate de politica externa, de aparare si de securitate.
"Ca atare, este o referinta utila atat pentru oamenii de stiinta, cat si pentru factorii de decizie", crede oficialul NATO.