Noile tendinte de gandire, in contextul razboiului: cum percep oamenii geopolitica in cel mai fierbinte punct al Pamantului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noile tendinte de gandire, in contextul razboiului: cum percep oamenii geopolitica in cel mai fierbinte punct al Pamantului
Noile tendinte de gandire, in contextul razboiului: cum percep oamenii geopolitica in cel mai fierbinte punct al Pamantului
de Magda Florea la 08 Iun. 2022
Urmareste-ne pe Google News
globsec trends 2022tendinte globalerazboi ucraina

Razboiul din Ucraina are consecinte asupra pietelor financiare, celor de marfuri, a inflatiei din regiune, a lanturilor de aprovizionare si a securitatii energetice sau alimentare. Insa acest conflict militar schimba mentalitati, modeleaza opinii si naste noi curente de gandire in randul oamenilor care traiesc in cea mai fierbinte regiune de pe Glob: in Estul Europei.
 

 
In cel mai recent raport GLOBSEC Trends pentru anul 2022, analistii scot la iveala perceptia publica despre razboi, in noua state europene: Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia.
 
Datele au fost obtinute in urma unui sondaj de opinie realizat in luna martie in 9 tari din Europa Centrala si de Est pe un esantion reprezentativ de 1000 de respondenti per tara (in total 9.000 de respondenti), in Bulgaria, Cehia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia.
 

GLOBSEC Trends 2022. Cele mai relvante date:

  • Se resimte o dorinta din ce in ce mai mare de a face parte din structuri internationale precum NATO si UE.  4 din 5 respondenti din ECE doresc acum sa faca parte din structurile occidentale si le percep drept garanti ai securitatii si integritatii teritoriale.  
 
  • Perceptia ca SUA este un partener strategic a crescut cu 10 puncte procentuale din 2021 – Washingtonul este acum vazut ca un aliat cheie in NATO de 3/4 dintre respondentii din regiunea ECE.  
 
  • Rusia este acum considerata o amenintare la adresa securitatii nationale de catre majoritatea respondentilor din regiune.  Aici se resimte o schimbare majora fata de rapoartele anterioare. In mod similar, ratingurile de favorabilitate ale lui Vladimir Putin au scazut la minime record. 
 
  • Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, perceput favorabil de doua treimi din populatia adulta a regiunii, este de patru ori mai popular decat Vladimir Putin. 
 
  • Respondentii ECE au opinii impartite asupra scenariului in care Ucraina ar adera la NATO si/sau UE si cel in care ar ramane neutra.
 
  • Respondentii sustin la scara larga sanctiunile impotriva Rusiei, dar si eforturile de a reduce dependenta energetica de Moscova. Totusi, ajutorul cam aici ar trebui sa se opreasca, cred cei mai multi dintre respondenti; majoritatea nu sunt de acord cu trimiterea de trupe NATO in Ucraina.
 
  • Satisfactia fata de modul in care functioneaza democratia a crescut usor peste tot, cu exceptia Romaniei. Deschiderea fata de liderii autocrati ramane totusi puternica. 
 
  • 30-50% dintre respondenti inca rezoneaza cu teoriile  conspiratiei care submineaza increderea in guvernarea democratica.

  • UE se bucura de un sprijin solid in continuare in regiunea Europei Centrale si de Est. In medie, 80% dintre respondenti ar vota pentru ramanerea in UE, subliniind faptul ca apartenenta la UE a devenit destul de inradacinata in regiune.

  • Aderarea la NATO si garantiile de securitate pe care le ofera nu au fost niciodata atat de relevante ca acum. Sustinerea membrilor NATO este acum in medie de 79%, toate tarile, cu exceptia Bulgariei, impartasind, de asemenea, constientizarea ca se afla sub o amenintare din cauza agresiunii ruse si vad in NATO un garant al securitatii si integritatii lor teritoriale.

  • Cazul straniu al Bulgariei. Bulgaria pare sa fie o situatie anormala regionala in ceea ce priveste NATO, cu opozitia fata de apartenenta la Alianta in crestere cu 13 puncte procentuale pe parcursul unui an. Aceasta scadere a sprijinului lasa populatia impartita in mod egal intre sustinatorii aderarii si cei care fie se opun acesteia, fie nu au nicio opinie asupra subiectului. Interesant este si ca, in timp ce societatile CEE sustin un sprijin puternic pentru aderarea la NATO, ele sunt in general mai sceptice ca aceasta apartenenta va descuraja atacurile adversarilor straini. Bulgaria si Letonia au fost singurele doua tari chestionate in care raspunsurile la intrebarile privind apartenenta la NATO si increderea in problema securitatii s-au reflectat reciproc.

  • In 8 din 9 tari, majoritatea are incredere in fortele armate ale propriei tari, in timp ce in 5 din 9, increderea depaseste 70%. Lipsa de incredere in fortele armate este izbitoare in special in Bulgaria, la 40% (o scadere cu 18 puncte procentuale fata de 2021).

  • Invadarea Ucrainei a afectat si perceptiile din Europa Centrala si de Est cu privire la cei mai importanti parteneri strategici pentru tarile lor. Aceste atitudini au fost probabil influentate de o confluenta de factori, dar dinamica razboiului si insecuritatea au evidentiat faptul ca tarile ECE se bazeaza pe SUA pentru protectie impotriva unei posibile agresiuni si declin economic. In 8 din 9 tari, invazia rusa a Ucrainei a dus la o scadere a perceptiei ca Rusia reprezinta cel mai important partener strategic.

  • Se pare ca multi ani de campanii de propaganda extinse, operatiuni de influenta si legaturi culturale, totusi, s-au dovedit deosebit de dificil de sters complet in unele tari, inclusiv Estonia si Letonia. De altfel, refuzul Ungariei de a sprijini Ucraina si preluarea propagandei de razboi de la Kremlin de catre personalitati politice de top pot fi legate de perceptia larg raspandita ca Rusia este un partener strategic important.

  • Razboiul din Ucraina a influentat si perceptiile asupra multor lideri politici la nivel mondial. In general, societatile au acum mai multe sanse sa recunoasca numele liderilor si sa aiba o opinie despre ei. In 2021, 24% dintre europenii centrali si de est "nu stiau" sau "nu auzisera niciodata de" Joe Biden si 35% la fel in ceea ce o priveste pe Ursula von der Leyen. Acesti lideri sunt acum mai cunoscuti in randul opiniei publice, cu inca 14 si, respectiv, 13 puncte procentuale.
 
Dar poate cea mai importanta concluzie a acestei analize este aceea ca invazia asupra Ucrainei si modalitatea brutala sub forma careia se desfasoara toata aceasta asa-zisa "operatiune militara speciala", a trezit constiinta europeana, care si-a amintit in aceste peste 100 de zile de razboi de cat de importanta si valoroasa este pacea in lume.
 
O astfel de constientizare are un impact puternic asupra oamenilor din aceasta regiune, deja sensibili la astfel de teme, ca urmare a istoriei dure pe care au indurat-o sub influenta Uniunii Sovietice.
 
Aici, mai bine decat in orice alt colt de lume, oamenii stiu cel mai bine ce inseamna ocupatia si pe agresiunea rusa, motiv pentru care acest conflict sangeros a intarit si solidaritatea in regiune si a starnit un sentiment de usurare ca tarile nu mai sunt "blocate" intre diferite sfere de influenta.
 
Datele sondajelor pentru acest raport, care au fost colectate pe fondul atrocitatilor in curs de desfasurare ale Rusiei in Ucraina, au masurat sprijinul robust si in crestere pentru Occident si modelul de guvernare occidental.
 
Societatile ECE identifica in general Rusia drept agresor si o amenintare la adresa securitatii atat a regiunii, cat si a lumii. Doar ca nu suntem chiar o masa omogena in mentalitatea pro-occidentala, din pacate. Sondajul arata ca in regiune exista si cateva "lacune alarmante".
 
"Acest lucru este valabil mai ales in tarile in care propaganda (pro-)Kremlinului a ramas necontestata de ani de zile. Viziunea distorsionata a anumitor segmente de populatie fata de evenimentele din Ucraina, combinata cu potentialele dificultati economice viitoare, ar putea lasa aceste grupuri vulnerabile drept potentiale tinte pentru liderii populisti si autocrati", explica specialistii care au contribuit la realizarea acestei analize.
 
In acest context, exista riscul ca anumite personaje politice sa incerce sa exploateze frica si frustrarea in propriul lor beneficiu politic!
 

Cum gandesc romanii, cu un razboi sangeros la granita si dupa decenii de asuprire sub sfera de influenta a Uniunii Sovietice

 
Datele arata, din pacate, ca Romania este singura tara din regiune in care sprijinul pentru o orientare geopolitica occidentala a scazut - de la 43% la 27% in ultimul an. 
 
In momentul realizarii acestei analize, 12% nu erau siguri cum ar trebui sa fie pozitionata tara din punct de vedere geopolitic.
 
Un procent alarmant de 22% dintre respondenti cred ca Rusia avea dreptul de a invada Ucraina si 26% cred ca Occidentul a fost responsabil pentru razboi provocand Rusia.
 
Romania este, de asemenea, singura tara chestionata in care satisfactia fata de democratie a scazut (de la 30% la 23%).
 
Suntem si tara care are cel mai mare procent din regiune (60%) in privinta deschiderii pe care o avem spre a imbratisa un lider autoritar!
 
Benedetta Berti-Alberti, expert in Planificarea politicilor, in cadrul Biroul Secretarului General, NATO, considera ca acest raport ofera o perspectiva interesanta asupra perceptiilor cetatenilor din Europa Centrala si de Est cu privire la problemele cheie legate de politica externa, de aparare si de securitate.
 
"Ca atare, este o referinta utila atat pentru oamenii de stiinta, cat si pentru factorii de decizie", crede oficialul NATO.
 
Foto: pixabay
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024
Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani
Companii

Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani

today20 Dec. 2024
ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?
Financiar-Bancar

ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x