Noi acuzatii grave la adresa Apple din cauza fabricilor din China
taiwanchinaappleconditii de muncacomenzi
Apple ia masuri dupa ce a fost acuzata din nou din cauza conditiilor grele de munca identificate la fabricile sale din China.
Compania americana va realiza un audit la trei unitati de productie din tara asiatica, pentru a investiga situatia angajatilor de acolo, potrivit CNN Money.
Organizatia non-profit China Labor Watch a publicat un raport, in care se arata ca unul dintre furnizorii principali ai Apple, Pegatron, a violat numeroase drepturi ale angajatilor sai. Potrivit sursei citate, organizatia este ingrijorata de salariile mici, dar si de munca peste program.
Organizatia a estimat ca angajatii din trei fabrici ale Pegatron din Shanghai si Suzhou lucreaza, in medie, intre 66 si 69 de ore pe saptamana. In acest mod se depaseste nivelul maxim impus de Apple, de 60 de ore pe saptamana.
Potrivit normelor companiei, angajatii fac ore suplimentare doar in cazuri exceptionale, iar acest lucru trebuie sa fie voluntar.
China Labor Watch a mai dezvaluit si alte detalii legate de abuzurile din partea managerilor, probleme legate de sanatate si siguranta muncii, poluare si angajarea minorilor care nu au implinit varsta minima pentru a munci.
"Acest raport contine niste acuzatii pe care trebuie sa le investigam imediat", a precizat un reprezentant al Apple, care a mentionat ca in cazul in care ele sunt adevarate, compania americana va remedia situatia si va aplica sanctiuni.
Compania americana a anuntat ca a efectuat, din 2007, circa 15 audituri complete la mai multe fabrici Pegatron.
China Labour Watch sustine ca cei de la Apple au majorat la inceputul lui 2013 comenzile catre compania chineza, care ar trebui sa produca varianta mai ieftina a iPhone.
Foxconn, cel mai mare furnizor chinez al Apple, a constituit tema mai multor controverse in ultimii ani privind conditiile dificile de munca din fabrici, mai ales ca mai multe sinucideri, care au avut loc in 2010 la fabricile din China, au atras atentia publicului conditiilor proaste de cazare a angajatilor si problemelor de protectia muncii.
Compania taiwaneza a fost nevoita sa implementeze mai multe masuri in sprijinul angajatilor, cea mai importanta dintre acestea fiind cresterea salariilor.