Negru, rosu, verde si Gadhafi: Povestea din spatele steagurilor din Libia
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Negru, rosu, verde si Gadhafi: Povestea din spatele steagurilor din Libia
Steagul care a fluturat deasupra Libiei in timpul monarhiei anterioare lui Muammar Gadhafi era un tricolor cu negru, verde si rosu, cu steaua si semiluna care apar pe stindardele mai multor steaguri ale unor tari musulmane. Acesta este steagul care a reaparut pe strazile din Benghazi, aproape imediat dupa primele miscari revolutionare ale acestei ierni, relateaza Huffington Post.
In doar cateva zile, renasterea simbolului a facut ca nenumarate masini de cusut sa fie curatate de praf, iar magazinele de stofe si-au epuizat stocurile de cele trei culori reintrate, peste noapte, in moda.
In curand, demonstrantii au arborat steagul deasupra ambasadelor Romei si Londrei, luptatorii rebeli si-au pictat armele si au creat filmulete in care steagul a ajuns vedeta si pe youtube. Este un simbol al revolutiei, expresia poporului libian care tanjeste dupa democratie, asta in ciuda faptului ca, la vremea lui, a fost extrem de detestat.
Pentru a intelege semnificatia steagului, pentru a ajunge in spatele confuziei care domneste acum in Libia, este, poate, de ajutor, sa facem o calatorie in timp, pana in anul 1915. Pe atunci, Libia de azi era compusa din trei colonii italiene: Tripolitania si Fezzan in vest si Cirenaica in est.
Ordinul religios al musulmanilor din Cirenaica, Senussi, a lansat un razboi de gherila impotriva trupelor britanice si italiene din Cirenaica si Egipt. A fost infrant, dar rebeliunea le-a adus luptatorilor renumele de oameni curajosi si mandri, iar steagul lor negru cu steaua si semiluna imprimate pe care-l fluturau de pe spatele camilelor a devenit un simbolul regional al rezistentei.
Dupa ani, in timpul incercarilor de a unifica Libia, dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial,cele trei provincii au ales membrii Senussi drept lideri spirituali. Pe 24 decembrie 1951, Libia si-a proclamat independenta, sub denumirea de Regatul Unit al Libiei. Conducatorul regatului a fost numit Idris I. Acesta este cel care a adaugat culorile verde si negru, pentru a reprezenta provinciile Tripolitania si, respectiv, Fezzan. A fost un gest politic, deoarece Idris era acuzat ca-si favorizeaza Cirenaica natala.
Idris nu a fost un conducator luminat, care nu stia sa administreze relatiile externe si se baza mai mult pe temperarea problemelor triburilor din est, dar si pe studiile religioase.
In septembrie 1969, un grup de militari tineri au rasturnat regimul lui Idris, care a ajuns in exil in Egipt. Iar noul lider al tarii a ajuns un tanar idealist si tripolitan, Muammar Gadhafi.
Gadhafi a ales un design simplu: dungi orizontale alb, rosu si negru, inspirandu-se din modelul tarii vecine, Egipt, caci il considera pe presedintele de atunci al acestei tari, Gamel Abdel Nasser, un erou al revolutiei.
Dupa moartea lui Nasser din 1970, Gadhafi a incercat sa uneasca Libia, Egiptul si Siria intr-un superstat arab, toate cele trei tari adaugandu-si pe steag simbolul soimului auriu, reprezentand tribul profetului Mohamed.
Visul lui Gadhafi de a conduce o natiune care se intinde la Tripoli la Damasc nu s-a intrupat. In 1977, dezgustat de tratatul de pace al Egiptului cu Israelul si frustrat ca Siria si Egiptul nu-i accepta autoritatea, Gadhafi si-a inlocuit steagul panarab cu unul care sa poate fi considerat o adevarata opera de arta: un simplu dreptunghi verde. Nu exista o reprezentare mai buna a obsesiei si egocentrismului lui Gadhafi, al nevoii sale de a controla totul.
Daca Gadhafi, cel care a venit cu aceasta idee, nu a reusit sa-si implineasca dorinta de a revolutiona lumea araba, cel putin a revolutionat-o pe cea a steagurilor, caci steagul Libiei este unicul steag national monocolor.
Minimalismul artei se reflecta si in lumea reala: Libia, sub conducerea lui Gadhafi, este o tara minimalista, fara drepturi, fara libertati, fara slujbe. Si, daca dam crezare retoricii lui Gadhafi, fara conducator. Dictatorul pretinde ca este doar un "simbol" al poporului, un fel de om-steag.
Se pare astfel ca faptul ca Libia are acum doua steaguri este, intr-un fel, o evolutie pozitiva.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"