Ministrii Muncii din tarile membre ale G20 trebuie sa se concentreze asupra tinerilor aflati in cautarea unui job
muncasomajocdecrizapiata munciitineri
Tinerii continua sa suporte rigorile crizei din piata muncii. 11 milioane dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani care au resedinta in tarile OCDE erau somere la inceputul anului 2012. Somajul in randul tinerilor din zona OCDE a fost de 17,1%, la nivelul lunii martie, aproape de recordul nefericit atins in noiembrie 2009, de 18,3%, potrivit unui raport OCDE.
De exemplu, in Spania, somajul in randul tinerilor a urcat de la 17,4% (martie 2007) la 51,1% (martie 2012).
Tinerii europeni din OECD sufera cel mai mult de pe urma somajului. 1 din 5 tineri de pe piata muncii din Franta, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Irlanda si Italia nu lucreaza. In unele tari, precum Grecia si Spania, situatia este de trei ori mai grava.
"Guvernele trebuie sa ofere solutii concrete la aceste probleme economice si sociale", a declarat secretarul general al OCDE, Angel Gurria.
Rata somajului nu este singurul impediment in calea dezvoltarii tinerilor, in conditiile in care multi dintre ei au parasit sistemul educational si nu mai apar in statisticile oficiilor de munca. Cel putin 23 milioane de tineri din OCDE nu se afla incadrati nici in sistemul educational, nici pe piata muncii si nici in vreun program de training. Peste jumatate dintre ei au renuntat la incercarile de a-si mai cauta un loc de munca.
Cei mai multi dintre acesti tineri sunt predispusi sa intre intr-o perioada lunga de somaj si inactivitate. Acest lucru va compromite sansele lor de a avea o cariera si o viata de familie.
Rata somajului in tarile membre OCDE (decembrie 2007 - martie 2012);
Procentajul fortei totale de munca (15 - 24 ani)