Micii antreprenori din Roma traiesc vremuri grele
italiaromarecesiuneafaceriantreprenoriimm-uri
Italia se afla in recesiune si in inima Romei, micii intreprinzatori incearca sa faca fata greutatilor zilnice.
Climatul de afaceri este foarte dur la Roma. De exemplu, Danilo Collati are un magazin de biciclete aflat pe branci.
Inconjurat de ghidoane, pedale si lanturi pentru biciclete, antreprenorul descrie dificultatea mediului de afaceri.
"Este foarte greu", spune el. "Este foarte complicat. Totul s-a oprit. Italia se afla intr-un moment de stagnare".
Banii nu mai circula prin Roma. "Incercam sa mergem inainte, dar este foarte dificil. Au crescut taxele si preturile la carburanti. Noi, micii intreprinzatori, am incercat sa mentinem preturile la un nivel decent, dar am pierdut profiturile. Sistemul nostru economic nu functioneaza. Nu exista bani pentru creditarea IMM-urilor", explica italianul.
Collati precizeaza ca se confrunta cu rivalitatea outlet-urilor care isi vand produsele pe internet.
Inchirierea de biciclete reprezinta coloana vertebrala a business-ului lui Collati, dar Italia nu mai reuseste sa atraga la fel de multi straini ca in trecut.
"Ne aflam foarte in urma", spune antreprenorum din Roma.
La doi pasi, BBC a vorbit cu producatorul de rame pentru tablouri Sandro Prosperi. Afacerile traditionale sunt tot mai putine, spune acesta. "Situatia in acest cartier este alarmanta", explica Prosperi. "Nu exista locuri de munca. Costurile sunt mari. Taxele au crescut mai mult ca niciodata".
Matteo Renzi, tanarul premier care se afla in functie de doar sase luni, doreste sa guverneze Italia intr-o maniera mai usoara, mai putin birocratica si sa furnizeze mai multe oportunitati pentru antreprenori.
Unul dintre reprezentantii acestuia, Graziano Delrio, spune ca masurile necesita timp, pentru a prinde roade.
Intre timp, Renzi subliniaza ca tara sa nu este singura cu probleme si intreaga zona euro se afla in recesiune.
Renzi promite ca va demara reforme definite de "convingere si determinare". Pe strazile inguste ale Romei mai exista insa o speranta.
In timp ce multi tineri italieni talentati pleaca peste hotare, Antonella Abbrancati, proprietara unui magazin de haine, pariaza totul pe Roma.
"Am nevoie de mult curaj!", explica Abbrancati. "Daca esti pasionat de un anumit domeniu, trebuie sa iti asumi riscul".
Intr-un alt loc, Dario Alfonsi prelucreaza pielea de calitate pentru scaune sofisticate, clientii sai provenind din toata lumea.
Antreprenorul spune ca produsele sale reprezinta Vaticanul peste mari si tari. BBC l-a gasit in timp ce prelucra cu grija o piele de crocodil, care va inveli scaunul unui client din Africa.
Datorita relatiilor sale internationale, Alfonsi va invinge criza sau cel putin asa spera.
Ca multi alti antreprenori italieni, Alfonsi da vina pe clasa conducatoare, care a scapat Italia de sub control. "Nu am mers la vot in ultimii ani", tine sa precizeze mestesugarul.
Economia Italiei a intrat in recesiune la inceputul lunii august, dupa ce s-a contractat doua trimestre la rand.
In lipsa unei reforme clare, se pare ca guvernul italian va avea nevoie de un alt buget, pentru a-si mentine deficitul sub pragul UE de 3% din PIB.