Merkel a cedat: Pachet de crestere in valoare de 130 miliarde de euro pentru zona euro
merkelzona euromario montifrancois hollandemariano rajoy
Pana acum am auzit doar de pachete de salvare cand a venit vorba de criza din zona euro. Iata ca acum liderii celor mai mari patru economii din Europa - Germania, Franta, Italia si Spania -, s-au inteles in ceea ce priveste un pachet in valoare de 130 miliarde de euro pentru incurajarea cresterii economice in clubul monetar.
Cei patru lideri s-au intalnit pentru a ajunge la o pozitie comuna inainte de summitul Uniunii Europene (UE) care va avea loc pe 28 si 29 iunie la Bruxelles.
Liderii au oferit putine detalii despre planul de crestere. Stim ca va fi introdusa o taxa pe tranzactiile financiare (de 0,1% pentru actiuni si de 0,01% pentru derivative), iar o parte din fondurile srtructurale europene nefolosite de noile tari membre ale UE, printre care si Romania, vor fi realocate. De asemenea, ar putea fi emise si asa numitele "project bonds", pentru finantarea proiectelor mari de infrastructura.
Nu stim inca ce vor face liderii europeni in privinta sectorului bancar, grav afectat de criza. Analistii si economistii sustin realizarea unei uniuni bancare si a unui sistem de garantare a depozitelor, astfel incat sa fie prevenite "hemoragiile" de bani din bancile aflate in dificultate.
Unii economisti au spus ca pachetul este modest, deoarece reprezinta doar 1% din produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene. Prin comparatie, liderii europeni au convenit recent acordarea unui pachet de asistenta financiara de 100 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor din Spania. Totusi, mai bine si atat decat deloc. "Macar este un pas in directia corecta. Tonul s-a schimbat, in parte datorita faptului ca economia Germaniei nu s-a simtit prea bine in ultima vreme", a declarat Ted Truman, fost consilier in Departamentul Trezoreriei SUA.
Angela Merkel, principalul sustinator al politicii de austeritate in Europa, a inceput sa cedeze in fata presiunilor internationale. Dupa taieri de costuri dure impuse in multe tari europene, criza nu s-a ameliorat ci, din contra, s-a agravat.
Premierul italian, Mario Monti, incearca sa fie (si se pare ca reuseste) un mediator intre Francois Hollande si Angela Merkel. El vrea ca cei doi sa cada de acord asupra unui plan care sa cuprinda atat masuri de disciplina bugetara, cat si de crestere.
ANALIZA: Poate ajuta Franta socialista economia europeana? >>>
"Credem ca bazele financiare solide si cresterea sunt cele doua fete ale monedei. Finantele solide nu sunt suficiente", a declarat Monti. El a avertizat recent ca este absolut necesara adoptarea unui plan concret de iesire din criza la summitul viitor, altfel zona euro s-ar putea dezintegra.